Távmunkával a digitális szakadék ellen

A FreeSoft az informatikai és a munkaügyi minisztérium támogatásával, valamint a helyi családsegítő szolgálat közreműködésével két évvel ezelőtt 15 fős adatrögzítő központot hozott létre Bátonyterenyén, amely hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású alkalmazottak foglalkoztatásával közigazgatási szerveknek dolgozik.

"Amellett, hogy az adatrögzítő központ hozzájárul a térség problémáinak enyhítéséhez, olyan modellt valósít meg, amely országszerte is segíthetne a hátrányos helyzetűek felzárkóztatásában, a digitális szakadék áthidalásában és a távmunkában rejlő lehetőségek kiaknázásában" - mondja Vaspál Vilmos, a FreeSoft Rt. elnöke. Vaspál szerint éppen ezért nehezen érthető, hogy a digitalizálásra váró archívumokkal rendelkező szervezetek mégsem élnek nagyobb számban a lehetőséggel, hogy a leghatékonyabb módon segítsenek - azaz több munkát adjanak a bátonyterenyei adatrögzítő központnak, amely így nem tudja kihasználni teljes potenciálját.

Mindezek ellenére a központ 2003 májusa óta közel félmillió karton nagy pontosságú digitalizálását és különleges indexelését, valamint 750 ezer flopi tartalmának beolvasását végezte el az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság részére. Az alkalmazottak az ÁB-Aegon megbízásából eddig szintén 550 ezer oldal szkennelését és indexelését végezték el az életbiztosítási szerződések feldolgozásának részeként, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pedig 14 ezer adatlap teljes körű rögzítésével bízta meg központot.

Azóta történt

Előzmények