Tavaly szárnyalt a videojáték-ipar

A videojáték-piac tavaly novemberi eredményeit látva már lehetett sejteni, hogy a 2007-es esztendő minden eddigi rekordot megdönt majd, és csakugyan, az erős novembert egy még erősebb december követte, ezzel együtt elmondható, hogy minden tekintetben nagyon sikeres évet zárt az iparág. A konzoljátékok és a hozzájuk kiadott programok, kiegészítők forgalmát vizsgáló amerikai NPD Group friss kimutatása szerint a pénzügyi forgalom 43 százalékkal nőtt 2006-hoz képest: a szoftver- és hardvereladások 2007-ben összesen 17,94 milliárd dollárt tettek ki – csak az Egyesült Államokban.

Az úgynevezett új generációs játékkonzolok tavalyi összecsapását nem túl meglepő módon az év végén folyamatos készlethiánnyal küzdő, a sorból kissé kilógó Nintendo Wii nyerte, melyből decemberben körülbelül 1,35 milliót adtak el, az éves volumen pedig elérte a 6,29 milliós darabszámot. A Nintendo rendkívül sikeres gépéhez vitték a játékokat, mint a cukrot, jóllehet kezdetben nem volt túl nagy a választék ezekből: a két legsikeresebb cím, a Wii Play és a Super Mario Galaxy a tavalyi tízes toplista második és ötödik helyére kerülhetett fel 4,12 és 2,52 millió eladott példánnyal.


Xbox 360 Halo 3 köntösben: nyerő kombináció

Az év végére nagyot hajrázott a Microsoft Xbox 360-a, melyből a tengerentúlon csaknem annyit (1,26 millió darabot) adtak el decemberben, mint Wii-ből, a teljes éves forgalom azonban megállt 4,62 millió példánynál. A Microsoft játékgépe elsősorban a keményvonalas játékosokat célozza, amit részben fed a szoftvereladási toplista első helyén tanyázó Halo 3 sikere – ebből a játékból tavaly 4,82 milliót sikerült értékesíteniük a forgalmazóknak. A lista harmadik helyét is egy Xbox 360 játék foglalja el: a több platformra is elkészült Call of Duty negyedik epizódjának xboxos változatából 3,04 milliót vásároltak az amerikaiak.

Konzoleladások az Egyesült Államokban (millió darab)
Modell2007 December2007 total
Nintendo Wii1,356,29
Microsoft Xbox 3601,264,62
Sony PlayStation 30,82,56
Sony PlayStation 21,13,97
A táblázat az NPD Group piackutató becsült értékeit tartalmazza.

A konzolok mezőnyében – legalábbis az Egyesült Államokban – továbbra is sereghajtóként szerepel az egyik legfejlettebb játékgép, a Sony Playstation 3, mely a novemberi árcsökkentés dacára decemberben egyedüliként nem tudta áttörni az egymilliós eladási darabszámot (a gépből az év utolsó hónapjában nyolcszázezret vásároltak az amerikaiak). Erre a hónapra is jellemző volt az a jelenség, ami a Playstation 3 egész éves forgalmán megfigyelhető volt: a család előző generációs gépéből, a Playstation 2-ből rendre többet adott el a Sony, mint az új generációs változatból.

Elemzők szerint az újabb változat forgalmát idővel kissé fellendítheti, hogy a kék lézeres lemezformátumok háborújában a hónap elején hosszú patthelyzet után felülkerekedett a Blu-ray, így a Playstation 3 az egyik legolcsóbb, egyben legsokoldalúbb lejátszóvá léphet elő. A szoftverek tekintetében tavaly egyébként nem állt túl jól a Sony új platformja, sok címet 2008-ra halasztottak, illetve akadtak olyan, jelentős összegekbe kerülő projektek, melyek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Végül a tavalyi tízes szoftver-toplistára egyetlen Playstation 3 játék sem kerülhetett fel.

Azóta történt

  • Sony: kiért az erdőből a PlayStation 3

    A játékgép lassan minden gyermekbetegségét kinövi, bár egyelőre még nagy a lemaradása. Egyre népszerűbbek az online és multimédiás szolgáltatások.

  • Rockert játszom, kemény vagyok

    A Guitar Hero III gitározós játékkal mindenki rocksztárrá válhat, ami, úgy tűnik, nemcsak jó buli, de hatalmas üzlet is.

  • Az új csúcs: 41 336 440 pont

    Elkészült a játékprogramok Guinnesse, melyből kiderül, hogy harminc éve is voltak fanatikus játékosok és hatalmas sikernek számító programok. Sőt.

Előzmények