Tajvan a notebookgyártás szuperhatalma

A világszerte eladott noteszgépek 85,5 százaléka öt tajvani vállalat üzemeiből kerül ki – derül ki a Research and Markets piackutató most közzétett jelentéséből. A világ legnagyobb laptopgyártója jelenleg – ahogy már jó ideje – a Quanta, amely tavaly 24 millió masinát készített, és ezzel a 72,6 millió darabos piac 33 százalékát mondhatja magáénak. A második helyezett 15 millió darabbal a Compal, a harmadik 11 millióval a Wistron, a negyedik 7 millióval az Inventec és az ötödik 5 millió legyártott készülékkel az Asus. Amint az ismert, a nagy számítógépmárkák – például a HP, a Dell vagy az Apple – számára javarészt ezek a cégek készítik a laptopokat.

A jelentés rámutat, hogy a tajvani vállalatok rendkívüli ütemben monopolizálják a gyártást. Míg 2005-ben a világ notebooktermelésének 73 százaléka származott a Peking által Kína szakadár tartományának tekintett, bizonytalan státuszú szigetről, addig 2006 végére – miután az LG és a Samsung is felhagyott a házon belüli gyártással – ez az arány 90,2 százalékra nőtt, és az idén várhatóan eléri a 92 százalékot.

A notebookpiac egésze tavaly 24,6 százalékkal, 72,6 millió darabra bővült, az idén pedig várhatóan eléri a 89 milliós darabszámot – jósolja a Research and Markets. A látványos növekedés ellenére is küzdelmes időszak vár azonban a közepes méretű gyártókra – mint amilyen a MiTAC, az Arima, az ECS és a Clevo –, melyek az egyre soványabb haszonréssel kecsegtető piac fennmaradó részén osztoznak.

Azóta történt

Előzmények