A hazai T-Mobile már teszteli az LTE-t

A HSPA technológia bevezetése óta gyorsan nő a mobilinternet-előfizetők száma Magyarországon. A T-Mobile több mint 430 ezer mobilnetes ügyfele által forgalmazott adatmennyiség több mint 90 százaléka már a HSPA-hálózathoz köthető, a cég szerint ez is bizonyítja, hogy a mobilinternet terjedése és sikere egyértelműen a fejlettebb hálózat által biztosított nagyobb sávszélességnek köszönhető.

Hirdetés

A még jobb minőségű multimédiás tartalmak megjelenésével, a HD-videók és a 3D-s megjelenítés internetes terjedésével, a mobilhálózatra kapcsolódó és adatot forgalmazó mobileszközök számának drasztikus növekedésével a mostaninál jóval nagyobb sávszélességre lesz szükség. A várható igények kiszolgálására a megoldást a 3G/HSPA-hálózatok következő generációja, a több ügyfelet nagyobb adatátviteli sebességgel hatékonyabban ellátni képes LTE (Long Term Evolution) technológia megjelenése jelenti majd.

A következő generációs mobilhálózatok, azaz NGMN (Next Generation Mobile Network) kereskedelmi bevezetése és szélesebb körű elterjedése néhány év múlva várható. Az addig rendelkezésre álló időszakban lehetőség nyílik az NGMN körébe tartozó LTE hálózati eszközök és végberendezések átfogó és teljes körű tesztelésére. A felkészülés jegyében a T-Mobile és az Ericsson közös LTE-teszt keretében több lépésben vizsgálja az LTE-hálózat valós körülmények közötti működtetését – közölte ma a mobilszolgáltató.

Most 48 Mbps

A két cég szakemberei 2009 októberében a Szerémi úti központban kezdték meg az adat- és hangszolgáltatásra egyaránt alkalmas LTE-tesztrendszer kiépítését. Elsőként a maghálózat (core network) elemei kerültek telepítésre, ezek beüzemelésére 2009 decemberében került sor. Az indulástól működő laborállomás segítségével a többlépcsős sebességnövelés első lépéseként január közepe óta már az első szakaszban elérhetővé vált a 48 Mbps letöltési sebesség. A T-Mobile és az Ericsson tapasztalatai kedvezőek, az első teszteredmények is megerősítik, hogy az LTE majdani bevezetése a szolgáltatók és a felhasználók számára is jelentős lépésnek tekinthető.

A több szakaszban, valós körülmények között megvalósuló LTE-teszt során az adatátviteli sebesség jelentős növelése, a kísérleti és az első generációs, kereskedelmi forgalomban már elérhető LTE-eszközök lehetőségeinek feltérképezése a fő cél. A teszt további fázisában a jelenlegi 3G-rendszerénél négyszer nagyobb (20 MHz) sávszélességű rádiócsatornán az LTE-teszthálózaton várhatóan elérhető lesz a 100 Mbps maximális letöltési sebesség is – közölték.

A rivális Pannon ugyancsak nemrég jelentette be, hogy az LTE-technológia tesztelését áprilisban kezdi meg, első lépcsőben Budapest belvárosában és egy vidéki városban. E tesztekhez a berendezéseket a kínai ZTE szállítja.

Azóta történt

Előzmények