Megint amerikai a világ legerősebb számítógépe

Az amerikai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumba 2011 végén telepített Sequoia rendszer lett a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe – derül ki az e nagyvasakat rangsoroló Top500-as lista legfrissebb kiadásából. Az amerikai energiaügyi minisztériumhoz tartozó gép 16,32 billiárd lebegőpontos műveletet végez el másodpercenként (ennek mértékegysége a petaflops), amivel lelépte a korábbi csúcstartó japán K computert. A fegyverszimulációs számításokra is használt, 96 rackből álló és több mint másfél millió processzormagot tartalmazó amerikai szuperkomputert az IBM építette új, Q nevű BlueGene-generációjából.

Az IBM Sequoia telepítése
Az IBM Sequoia telepítése

A BlueGene/Q-val egyébként az IBM ismét bebetonozta magát a lista csúcsára: a tíz legnagyobb teljesítményű rendszerből négy erre az architektúrára épül. Így a harmadik helyen debütáló Mira (Argonne Nemzeti Laboratórium, USA), az olaszországi kutatóközpontokat és egyetemeket szolgáló, rögtön a hetedik helyen kezdő Fermi és a németországi Forschungszentrum Jülich JuQueen rendszere. Ezek teljesítménye rendre 8,16, 1,72, illetve 1,38 petaflops. A legerősebb európai szuperszámítógép egyébként nem ez utóbbiak egyike, hanem az ugyancsak német Leibniz Rechenzentrumban működő SuperMUC, melyet szintén az IBM épített iDataplex-alapokra – ez 2,89 petaflopsszal a negyedik.

Ázsia az amerikai és európai nagyvasak előretörésének köszönhetően a szuperszámítógépes versenyben valamelyest hátrébb szorult. A teljesítményére utaló kandzsi, a 10 peta jelentésű Kei után csak K computernek nevezett monstrum egyévnyi vezetés után a második helyre kényszerült. A hibrid – hagyományos központi processzorokat és grafikus processzorokat egyaránt tartalmazó – kínai rendszerek, a Tianhe-1A és a Nebulae, melyek 2010-ben álltak már a lista dobogóján, most az 5. és a 10. helyen végeztek.

Az 500-as toplistát két nagy gyártó, az IBM és a HP uralja, kettejük összesített részesedése több mint 70 százalék. Ami a processzorarchitektúrákat illeti, e téren erős az Intel-dominancia, a kaliforniai gyártó chipjei a legerősebb szuperszámítógépek 74,4 százalékában dolgoznak. A második legnépszerűbb CPU-gyártó az AMD (12,6%), majd az IBM (11,6%) következik a sorban. Figyelemre méltó, hogy a gépek közel 12 százalékában – jellemzően NVIDIA – grafikus koprocesszorok is segítik a számításokat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények