Szökőár-riasztás sms-ben és e-mailben

A Német Geológiakutató Központ szökőár-előrejelző rendszer felállítását vette tervbe. A projekt, amely a fenyegető szökőárról e-mailben, sms-ben és internetes portálokon keresztül értesítene, mintegy 40 millió euró költségvetéssel valósulna meg.

A december 26-i, Dél- és Délkelet Ázsia partjait sújtó, mintegy 153 ezer ember életét – köztük sok külföldiét – követelő cunami hatása mérsékelhető lett volna, ha a térség rendelkezik érzékelőrendszerrel. A projekt kezdeményezője a német oktatási és kutatási miniszter, aki a teljes Indiai-óceán partvidékét, később pedig a Földközi-tengert is lefedő rendszer felállításával a potsdami Geológiakutató Központot bízta meg. A 2-3 év alatt megvalósuló projekt a prevenciót célozza, és adatai, előrejelzései nem csupán kutatók és tudományos intézetek, hanem szállodák és magánszemélyek számára is hozzáférhetőek lennének.

Amennyiben a rendszer beváltja a hozzá fűzött reményeket, megfigyelés alá vonnák a Földközi-tenger földrengés-veszélyes vidékeit is, például a görög és török partokat. A koncepció szerint a Német Geológiakutató Központ által jelenleg világszerte működtetett 50 megfigyelőállomást 30-40, a szökőár által legutóbb sújtott térségben felállított állomással egészítenék ki. A nemzetközi összefogás keretében a különböző országok állomásainak együttműködésével megvalósulhatna egy olyan preventív hálózat, amely hatékonyan figyelmeztetne a veszélyre és így a jövőben sok ezer emberéletet menthetne meg.

Azóta történt

  • Hullarablók a neten

    Fondorlatos e-mailek és hamis segélyező weboldalak jelentek meg a világhálón.

Előzmények