Szoftverfejlesztő központot hozott Szegedre a LogMeIn

Kutató és fejlesztő központot nyitott Szegeden a magyar alapítású, de bostoni központú LogMeIn. A távelérési és távtámogatási megoldásokat kínáló szoftvercég ügyfelei elsősorban kkv-k és IT-szolgáltatók, de otthoni felhasználók is nagy számban használják a termékét, melynek van ingyenes változata is. A tegnap felavatott szegedi irodában októbertől öt programozó dolgozik, de számukat az év végéig tíz, egy éven belül pedig húsz főre tervezik bővíteni.

A LogMeIn-t egy magyar programozó, Anka Márton alapította öt évvel ezelőtt az amerikai Michael Simonnal, a jelenlegi vezérigazgatóval együtt 3am Labs néven. A Duzs által zseniként aposztrofált Anka ekkor már évek óta dolgozott egy távoli elérést biztosító rendszer fejlesztésén. Ezt használták a világ számos pontján elszórt szerverek menedzselésére már korábbi, ugyancsak budapesti alapítású cégüknél, az Uproarnál is, amely egy online játékhálózatot épített ki és üzemeltetett az 1990-es évek végén. Az Uproart 2001-ben 142 millió dollárért felvásárolta a Vivendi.

Anka ez után 3am Labs Bt. néven új vállalkozást gründolt, és az interneten kezdte el árulni saját fejlesztésű távelérési megoldását. 2004-ben aztán újra összeállt Simonnal, aki átköltöztette a céget az Egyesült Államokba, Bostonba – a kinti 3am Labs Inc. nevét 2006-ban cserélték le a maira. A LogMeIn kínálatában most is megtalálható Anka eredeti szoftvere, a Remotely Anywhere, és a magyar programozó-cégalapító azóta is aktívan kódol, kisebb fejlesztéseit privát honlapján teszi közzé.

A irodanyitás okán tartott sajtótájékoztatón Stephen Duzs európai működésért felelős igazgató és Kevin Bardos termékfejlesztési vezető elmondta, hogy a budapesti gyökerű LogMeIn – mely világszerte 264, Magyarországon pedig 110 főt foglalkoztat – először a szomszédos országokba akarta vinni új központját, de végül a nagy távolságok miatt inkább a nagyobb magyar egyetemi városokra szűkítették le a szóba jöhető helyszínek körét. Kimozdulni a fővárosból azért akartak, mert ott az igazán jó programozókért rendkívül erős a verseny a vállalatok között. „Úgy gondoljuk, hogy Szegeden könnyebben találunk tehetséges szoftverfejlesztőket. Az egyetemnek köszönhetően adott a minőségi munkaerő, és sok diplomás örül, ha nem kell költöznie, és a városban is el tud helyezkedni egy multinál” – sorolta a döntés okait Bardos.

Ha egy üzlet beindul

A tőzsdére készülő LogMeIn tavaly 27 millió dollár árbevételt ért el, és bár az első években veszteséges volt, a vezetők szerint az üzlet gyors növekedési pályára állt: a szolgáltatáshoz jelenleg több mint 50 millió számítógép és okostelefon kapcsolódik, és a számuk naponta 75 ezerrel bővül. A népes ügyfélkört három adatközpont szolgálja ki, melyek közül kettő az Egyesült Államokban, egy pedig Európában található.

A vállalat ügyfelei között van az IBM, az AMD és az SAP is, tavaly decemberben pedig az Intellel sikerült tető alá hozni egy jelentős üzletet – mesélte Kevin Bardos. A megállapodás értelmében a processzorgyártónak a számítógépek távoli menedzselését biztosító Active Management Technology (AMT) megoldása a LogMeIn szolgáltatási platformján keresztül fog működni, így a budapesti programozók az elmúlt hónapokban azon a kódon is dolgoztak, amely a technológiát támogató alaplapi chipkészletekbe kerül bele. Az üzlet megkötésével párhuzamosan az Intel 10 millió dollárért részesedést is vásárolt a szoftvercégben.

Jó programozó mindig kell

Noha a termékek nem meglepő módon magyar nyelven is elérhetők, itthon nincs számottevő ügyfélköre a vállalatnak, egyelőre az észak-amerikai és nyugat-európai piacra koncentrálnak – mondta el lapunk kérdésére válaszolva Bardos. Magyarországon eddig nem is folytattak marketingtevékenységet, első, programozókat toborzó óriásplakát-kampányuk most indult el, tehetséges szoftverfejlesztőkre ugyanis mindig szükségük van.

Azóta történt

  • Tőzsdére ment a LogMeIn

    A távelérési megoldásokat kínáló vállalat a nyilvános kibocsátás során 107 millió dollárhoz jutott.

Előzmények