Szoftver válogatja a volt ügynökök összetépett aktáit


Ma indították el azt a nagy vállalkozást, melynek során egy számítógépes „puzzle-kirakó” programmal próbálják meg a volt NDK titkosszolgálatának fecnikre tépett iratait összerakni Németországban. A német kormány egyelőre 6,3 millió eurót irányozott elő a projektre, mely feltehetően legalább öt évet vesz majd igénybe, hiszen a pánikba esett hivatalnokok a megsemmisíteni szánt titkosszolgálati aktákat körülbelül hatszázmillió apró darabkára tépték szét a berlini fal leomlásának időszakában, 1989-ben. Ezek az anyagok azért maradtak feldolgozhatóak, mert a titkosszolgálatnak akkoriban nem állt rendelkezésére elég irodai megsemmisítő gép, így jórészt kézzel szaggatták szét az aktákat. Ha sikerrel jár az akció, akkor talán a keletnémet Stasi legféltettebb titkai derülhetnek ki, s számtalan, ma még magát biztonságban érző egykori ügynök kilétére is fény derülhet.


Forrás: fraunhofer.de


A Stasi iratainak elemzésével foglalkozó hivatalban 1995 óta dolgoznak az iratok rekonstruálásán, ám meglehetősen alacsony hatásfokkal, hiszen a 25 ember kézzel végzi a munkát, s a 16 250 zsáknyi papírhalomból eddig mindössze 350-nel végeztek. Becslések szerint a forró napokban körülbelül 45 millió A4-es formátumú lapot téptek szét, egyenként legalább nyolc darabra.

A munkához a berlini Fraunhofer Intézet készített el egy új szoftvert. A darabkákat beszkennelik, majd összehasonlító vizsgálatokat végeznek rajtuk: megnézik az írásképet, a színeket és a betűméreteket, s az így lecsökkentett lehetőségek alapján próbálják meg az összeillesztéseket. Bizalommal nézhetnek a jövőbe, mert – ha ekkora nagyságrendben még nem is – hasonló munkákat sikerrel fejeztek már be, például 2001-ben Olaszországban egy földrengés miatt elpusztult freskót állítottak össze újra.

A német kormány által biztosított összeg 400 zsák megvizsgálására lesz elegendő, két éven keresztül, s ha kedvezőek lesznek az eredmények, újabb támogatás érkezik.

Azóta történt

Előzmények