Piacon a világ első színes e-book-olvasója

A Fujitsu tegnap megkezdte színes és érintésérzékeny kijelzővel rendelkező elektronikuskönyv-olvasójának, a FLEPiának a forgalmazását Japánban. A vállalat a jövő év végéig nagyjából ötvenezer készülék eladásával számol a helyi piacon, ami a modell 99 750 jenes (nagyjából 230 ezer forintos) fogyasztói árát és rendkívüli lassúságát figyelembe véve igen optimista célkitűzésnek tűnik.

Hirdetés

Ez az első olyan készülék a világon, amely színes – 260 ezer szín megjelenítésére képes – e-papírt használ, ennek azonban a bemutatók szerint súlyos ára van. A ma gyártható elektronikus papírok a technológia természetéből fakadóan jóval lassabban tudják csak megjeleníteni a képpontokat, mint például az LCD-k, a Fujitsu színes kijelzője pedig még lomhábban reagál: egy színes fotó teljes kirajzolására adott esetben jó néhány (egészen pontosan 8) másodpercet kell várni. A bemutató videó tanúsága szerint (lásd nagyjából 1:40 után) emiatt a FLEPia használhatósága megkérdőjelezhető.

Pedig a Fujitsu mérnökei folyamatosan dolgoznak az először két évvel ezelőtt prezentált technológia csiszolgatásán. Azóta jelentősen megnövelték a színes e-papír fényerejét és kontrasztját, és 1,7-szeresére gyorsították a pixelek kirajzolásának sebességét. (Az elektronikus papír csak újrarajzoláskor fogyaszt áramot, egyébként a megjelenített képet frissítés nélkül megőrzi.) Úgy tűnik azonban, maradt még fejleszteni való.

A FLEPia a technikai jellemzői alapján egyébként rendkívül versenyképes az e-könyv-olvasók nem túl népes mezőnyében. Érintésérzékeny kijelzője 8 hüvelyk átmérőjű és XGA (768 x 1024) felbontású, súlya mindössze 385 gramm, kommunikációs lehetőségei között pedig egyaránt megtalálható a Bluetooth és a wifi. De rendelkezik USB-porttal, SD-bővítőhellyel és sztereó hangszóróval is, egyetlen akkutöltéssel pedig 40 órán át használható folyamatosan. A könyveket a legnagyobb japán e-book-boltból lehet közvetlenül letölteni a készülékre, amelynek nemzetközi forgalmazása egyelőre nincs napirenden.

Azóta történt

Előzmények