Színes 3D nyomtatás egy apró kiegészítővel

Valószínűleg minden kedves olvasónk találkozott már a 3D nyomtatással, ha a valóságban nem is, akkor legalább virtuálisan, az interneten (élőben a Veletechen, hétvégén lehet majd látni ilyen eszközöket). Annyira már nem új dolog a megolvasztható anyagból rétegenként térbeli dolgokat készítő masina, ezek azonban rendszerint egy színből dolgoznak. Utólag persze le lehet festeni az elkészült tárgyakat, de miért ne nyomtatnánk egyből színeset?

Erre a problémára kínál megoldást a Mosaic Manufacturing The Palette nevezetű eszköze. Nem egy speciális 3D nyomtatóról van szó, hanem egy olyan kiegészítő egységről, ami elég sokféle nyomtatóval kompatibilis (azokkal, amik kívülről, 1,75 mm-es átmérőjű alapanyaggal etethetőek és modellező nyelvük nyílt). A színesség trükkje abban rejlik, hogy a Palette elemzi az elkészítendő tárgy 3D modelljének színét, majd a beleilleszthető, akár négyféle színű alapanyagból egy olyan színes „kígyót” készít, ami igazodik a 3D printerünk nyomtatási üteméhez. Így a nyomtatófej többszörözése nélkül lesz színes a modellünk.

Természetesen Kickstarteren is támogatható ez a projekt. Sőt már el is érték a megvalósításhoz szükséges összeget, szóval ha minden a terv szerint halad, jövő év elején (a támogatók kicsit korábban) hozzá is juthatunk a színkeverőhöz.

Azóta történt