Szemmozgáskövetés - Te jössz!

Hirdetés

Maga a mozgáskövetés, mint technológia már nem új. Az Xbox Kinect a hozzá tartozó speciális kamerával az egész testünk mozgását képes észlelni, de említhetnénk a Samsung mobil eszközeibe rejtett megoldását is, ami – ha nem nézzük a képernyőt – magától inaktiválja a kijelzőt. Sőt, akár görgetni is lehet mindössze aprókat bólogatva. De itt van a Leap Motion mozgásérzékelője is, ami bár kényelmesnek nem mondható, valóban képes arra, hogy beviteli eszköz érintése nélkül, hadonászva irányítsuk számítógépünket.

)

A legújabb nagy dobás a szemmozgás-követés lehet. A Umoove startup még 2010-ben indult, arc-és szemmozgás-követésre szakosodva. A Umoove nem igényel semmilyen speciális hardvert, kizárólag szoftveres megoldásról beszélünk. Így tehát bármelyik okostelefonban, táblagépben, vagy akár laptopban használható lehet. Az indulás óta nagyjából 3 millió dollárral támogatták az izraeli céget (még 2012 nyarán 1,5 milliót, aztán idén januárban 1,25 milliót) a CrunchBase alapján.

Januárban kiadtak iOS-re egy, a technológiában rejlő lehetőségek egy részét bemutató játékot, Umoove Experience címmel. A felhasználók visszajelzései alapján jól működik a szoftver, de erre most rátettek még egy lapáttal. Már a fenti, első videó is elég izgalmasnak tűnik a kifejezetten precíz pupillakövetés révén, de a legfrissebb, mindössze félperces anyag - ahol a videón szereplő férfi ránéz a táblagépen egy videóra, mire az elindul - még tetszetősebb.

Természetesen a Umoove nem kizárólag a végfelhasználók boldogságát szolgálja majd, a reklámozóknak is érdekes eredményeket hozhat, melyik reklámot hol, hányszor, mennyi ideig nézik, stb. Egy másik hasonló projektről is írtunk a héten, abban arra fókuszálnak, hogy az arcjátékunk mit árul el rólunk.

Előzmények