A szaúdi blogger életébe kerülhet a meggondolatlan tweet

(Infobulvár) Nagy vihart kavart a Twitteren egy Szaúd-arábiai blogger-újságíró néhány bejegyzése. A próféta születésnapján Hamza Kashgari három rövid üzenetben szólította meg Mohamedet, többek között azt írta: „szerettem a lázadót benned”, illetve „szerettem néhány tulajdonságodat, a többit gyűlöltem”.

Hirdetés

Ezért a két, istenkáromlásnak minősülő rövid mondatért az iszlám országban halálbüntetés is járhat. A reakciók gyorsak voltak és dühösek, csak az első 24 óra leforgása alatt körülbelül harmincezer felhasználó adott hangot nemtetszésének. Természetesen Facebook-csoport is alakult Saudi people want punishment for Hamza Kashgari (Szaúd-Arábia népe Hamza Kashgari megbüntetését akarja) néven, az oldalt több mint 20 ezer felhasználó lájkolta.

Kashgari az eset kirobbanása után elhagyta az országot, Új-Zélandra indult, de a szintén muszlim többségű Malajziában a hatóság emberei feltartóztatták és hazaszállíttatták. A blogger azóta törölte a tweeteket, egy hosszú apológiában kért elnézést az esetért, és bűnbocsánatával talán felmentheti magát a halálbüntetés alól. Azóta létrejött egy olyan Facebook-csoport is (Free Hamza Kashgari néven), amely a felmentését kívánja elérni, a tagok száma 2500-ig nőtt eddig.

Az eset az emberi jogokat védelmező szervezeteket sem hagyta hidegen, az Amnesty International és a Human Rights Watch kérvényezte a fiatalember szabadon bocsátását.