Ki fog halni a számítógépes egér?

A egér, a számítógépek évtizedek óta elmaradhatatlan vezérlőeszköze három-öt éven belül el fog tűnni – ezt jósolja a Gartner piackutató cég, amely szerint a mutatóeszköz helyét olyan technológiák veszik át, amelyek a felhasználó mozdulatait, arckifejezését értelmezik. „Az egér egy asztali PC-n jól használható, de a szórakoztatóelektronikában vagy a notebookokon vége van” – mondja ki a verdiktet a BBC beszámolójában Steve Prentice elemző.

Aki állítja, hogy a jövő vezérlőit, interfészeit a ma játékai inspirálják, ahogy az számos elektronikai cég fejlesztéseiben már most tetten érhető. A Panasonic például – hoz példát – otthoni berendezéseihez dolgozta ki azt a videokamerás rendszert, amely arcuk alapján felismeri a felhasználókat, és olyan személyre szabott menüvel köszönti őket, amelyben a levegőbe írt kézmozdulatokkal tudnak navigálni. Az arcfelismerés ráadásul ma már – a fényképezőgép-gyártók fejlesztéseinek köszönhetően – teljesen hétköznapivá vált. „Az egész arról szól, hogy hogyan tudunk a számítógépek erejével okosabb eszközöket készíteni” – mondja.

Douglas C. Engelbart
A feltaláló Douglas Engelbart 1984-ben két egérrel a kezében (Fotó: Bootstrap Institute)

Az egér halála persze nem mindenki szerint lesz ilyen gyors. A világ legnagyobb perifériagyártója, a Logitech ugyan elismeri, hogy a gépek vezérlésére ma már számos technika létezik, sőt folyamatosan találnak ki újabbakat, de ez nem jelenti azt, hogy az egeret le kellene írni. „Az egér haláláról szóló jóslat erősen túloz” – mondta a BBC-nek Rory Dooley, a vállalat alelnöke. Ő úgy látja, hogy az eszköz jelentőségét az is mutatja, hogy csak a Logitech több mint félmilliárd darabot adott el belőle az elmúlt húsz évben. A periféria forgalmának ráadásul újabb lendületet adhat, amikor a fejlődő országok lakosai is felcsatlakoznak a világhálóra. „A világ e szegleteibe is böngészőkön keresztül jut majd el a tudás, az információ, a böngészőket pedig olyan módon irányítják majd, ahogy ma is, egérrel. Ma nagyjából egymilliárd ember kapcsolódik az internetre, de a világ népessége ötmilliárd felett van” – mondja (valójában a kurrens becslések szerint 6,68 milliárd – a szerk.).

A billentyűzet marad

Prentice szerint viszont az emberek szívesen váltanak az új technikákra, jól mutatja ezt például a mozgásérzékelős vezérlővel rendelkező Nintendo Wii játékkonzol vagy az iPhone sikere. „Az új okostelefonok, mint amilyen az iPhone, már reagálnak, ha elfordítjuk vagy megrázzuk őket. De a multi-touch kijelzők önmagukban is sokkal jobbak és rugalmasabbak, egyszerű velük görgetni a képet, nagyítani vagy kicsinyíteni a fotókat” – mondja.

Ami biztos nem tűnik el egyhamar, az a billentyűzet. „Minden hibája ellenére a billentyűzet marad az elsődleges szövegbeviteli eszköz, nehéz lesz leváltani. A billentyűzet és az egér mint vezérlőinterfész kombinációja az a paradigma, amelyről én azt állítom, hogy össze fog omlani” – pontosítja a prognózist Prentice.

Azóta történt

Előzmények