Szakmák fognak kihalni, de nem készültünk fel

Nagy változásokra számít Bill Gates a munkaerőpiacon, de erre nem csak a munkavállalók, a kormányok sincsenek felkészülve szerinte. A következő húsz éven belül sok munkahely meg fog szűnni, ezek addigra szoftveres automatizmusokkal, (ahogy fogalmazott: botokkal) is megoldhatóak lesznek. Kiemelte a sofőröket, a pincéreket, illetve a nővéreket. A technológia idővel bizonyos munkaköröket átvesz az emberektől, teljes szakmákat is bekebelezve menet közben. Gates az American Enterprise Institute (AEI) intézet konferenciáján szólalt fel csütörtökön.

Az idő múlik, már ő sem fiatal Az idő múlik, már ő sem fiatal
Az idő múlik, már ő sem fiatal

Januárban az Economist egy felmérésre hivatkozva ugyancsak viszonylag borús képet festett a dolgozni vágyók jövőjével kapcsolatban. Összegyűjtött néhány szakmát, amelyet a gépek 20 éven belül „kivégezhetnek”. Ezek alapján aggódhatnak többek között a telefonos értékesítők, a könyvelők, vagy éppen a bolti eladók. A kreatív munkakörökben dolgozók, illetve többek közt a fogorvosok munkáját nem veszélyeztetik egyelőre a robotok, ahogy az is odébb van még, hogy a lelkészek helyett egy drón tartson Istentiszteletet.

Hirdetés

Jó hogy vannak, kár hogy elveszik a munkahelyet

Egy tegnap megjelent interjúban azt kérdezték Gatestől: most, hogy technológiai tanácsadóként visszatér a Microsofthoz Satya Nadella vezérigazgató kérésére több mint 40 évvel azután hogy a cég megszületett, mit érez, ilyennek képzelte a világot akkor, az induláskor? A programozóból lett milliárdos  elmondta, lenyűgözőnek tartja, hogy hová fejlődött a technológia, mennyire beépült a mindennapi életünkbe. „Ez volt az álom, amit valóra akartam váltani, és egy jelentős része úgy is alakult, ahogy elterveztem. Ma már olyan dolgokon vitatkozhatnak az emberek, mint az internetes reklámpiaci modellek, vagy hogy melyik hálózati protokoll a legjobb, esetleg azon, mekkora az optimális kijelző méret különböző eszközökön.” Gates azért több robotot képzelt a múltban a jövőbe (azaz a jelenbe), és azt gondolta, mostanra már sokkal kifinomultabb lesz a gépek látása és beszédkészsége.

Hány robot kell egy izzó kicseréléséhez?
Hány robot kell egy izzó kicseréléséhez? (forrás: Wikipedia)

Nem kell már sokat várni erre sem, tegnap írtunk a meglepően pontos pupillakövető szoftverről, de néhány hete bemutatkozott a Project Tango is a háromdimenziós képalkotás és a környezet megértésének képességével, emellett létezik már olyan szoftver is, amelyik egy Google Glass kameráján keresztül képes felismerni az érzelmeket. A kommunikáció a gépekkel egyre könnyebb és természetesebb lesz, a Google beszédfelismerője például már évek óta ért magyarul, és már az Apple Siri, a Google Asszisztens és a Microsoft Cortana is képes egész értelmes válaszokat adni a kérdéseinkre. Gates ezek alapján azt gondolja, hogy 5-10 éven belül hétköznapinak számít majd, hogy a gépeink képesek lesznek „beszélgetni” az emberekkel.

Nem véletlenül nyilatkozta tegnap, hogy „míg az emberek arról beszélnek, hogy emelni kellene a minimálbért, én azon aggódom, hogyan lehetne megteremteni nekik egyálalán a munkahelyet." A gépesítéssel járó potenciális munkaerőpiaci keresletcsökkenés jóval aggasztóbb kérdés véleménye szerint. Ezen a minimálbér emelés nem hogy segíteni nem tud, inkább még nehezíti is azok helyzetét, akiket a leginkább érint az, hogy olcsón üzemeltethető gépekkel helyettesítsék őket.

Azóta történt

Előzmények