Nyílt forrásúvá vált a Symbian mikrokernele

A Nokia tavaly vásárolta meg a a mobiltelefonos operációs rendszert fejlesztő brit Symbiant, s már akkor azonnal bejelentették tervüket, mely szerint megnyitják a platformot, nyílt forráskódúvá teszik egy új szervezet, a Symbian Foundation égisze alatt – ezt a lépést alighanem a Google által fejlesztett Android rendszer felbukkanása kényszerítette ki.

A hét végén e folyamat egy fontos lépését jelentették be, amikor közölték, hogy az Eclipse Public License (EPL) alatt hozzáférhető a platform egy igen fontos része, a nyílt forrásúvá tett EKA2 mikrokernel. A folyamat már korábban megindult, eleinte egy szűk körú, térítés ellenében történő kódkiadással, majd a nyáron már hozzáférhetővé váltak bizonyos komponensek a nyilvánosság számára is, de ez az első komoly lépés a projektben, melynek keretében a jövő év közepéig a teljes platform nyílt forrásúvá válik.

Habár sokan úgy vélik, a Nokia elkésett már ezzel a lépéssel, mivel például a Linux-alapú Android, ha piaci részesedésében még nem is, de távlataiban ígéretesebbnek tűnik, ám Lee Williams, a Symbian Alapítvány egyik vezetője szerint olyan előnyei vannak e kiforrott platformnak, hogy az igen vonzó lesz a fejlesztők számára (70 form factort, 53 nyelvet és 300 hálózatot támogat). Emellett azt is igen fontosnak tartja az alapítványi vezető, hogy több nagyágyút – köztük az AT&T-t, az LG-t, a Motorolát, a Nokiát, a Samsungot, a Sony Ericssont és a Vodafone-t – a tagjai között tudhat az alapítvány.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények