Kétes hírű óriásvállalatot vásárol milliárdokért a Symantec

Ha egyesülnek, ők fogják uralni a nagyvállalati biztonsági piacot.

A Symantec bejelentette, hogy 4,65 milliárd dollárnyi készpénzért fel kívánják vásárolni a magántulajdonban lévő Blue Coat kiberbiztonsági vállalatot, hogy megerősítsék jelenlétüket a nagyvállalati biztonsági piacon. A felvásárló cég vezetői szerint a Blue Coat a kibertámadások ellen kínál magas szintű megoldásokat, és ez jól kiegészítené a Symantec fejlett levelezés- és végpontvédelmi technológiáit.

A Symantecnél tavaly nagy átalakítás indult meg, idén januárban 7,4 milliárd dollárért eladták például az adattárolással foglalkozó üzletágukat, a Veritast, hogy a megkapott készpénzt a főtevékenységek fejlesztésére fordítsák – illetve csak egy részét, mivel 5 milliárdot a részvényesek kapnak, így a Blue Coat vételárának fennmaradó részét hitelből finanszíroznák. A vállalat pénzügyi igazgatója azt közölte, hogy már jó ideje fontolgatják a Blue Coat megszerzését, ám meg akarták várni a Veritas eladását.

A legnagyobbak lesznek

Amennyiben sikerül a felvásárlás (mely az elmúlt tíz év legnagyobb befektetése számukra), akkor átstrukturálódik a Symantec tevékenysége, ezek után teljes árbevételének 62 százalékát már a nagyvállalati szektorból szerezné meg, így ebben a szegmensben már komoly versenytársa lenne az olyan biztonsági cégeknek, mint a FireEye és a Check Point, ugyanis az egyesült vállalat árbevételt tekintve globális piacvezető lenne. Egyértelmű a nagyvállalati piac felé történő elmozdulás, de a pénzügyi főnök szerint nem tervezik a magánfelhasználói üzletág felszámolását, mivel igen jövedelmező.

Várható, hogy komoly személyi változást is hoz a sikerese akvizíció, ugyanis az áprilisban távozott vezérigazgató, Michel Brown megüresedett helyét a Blue Coat vezetője, Greg Clark töltené be.

Habár a kaliforniai bázisú Blue Coat – melynek elődvállalatát 1996-ban alapították – szakterületén a világ legnagyobbja, jogvédők részéről nagyon sok kritika éri: a Riporterek Határok Nélkül (RHN) szervezet például „Az Internet Nagyvállalati Ellenségei” egyikének tartja. Mindezt arra alapozzák, hogy a vállalat a világ nagyon sok, diktatórikus, autoriter berendezkedésű országában ad el kormányzatoknak megoldásokat, és ezek az RHN szerint alkalmasak arra, hogy az állam megfigyelje polgárait, megsértve ezzel az emberi jogokat.

A Blue Coat ezeket a vádakat folyamatosan tagadja.

Azóta történt

Előzmények