A Sun ingyen adta, az Oracle most pénzért árulja

Hirdetés

A Sun Microsystems 2007-ben kiadott egy olyan plugint, amely megadta a lehetőséget a Microsoft Office-t használók számára az OpenOffice.org irodai csomagnak köszönhetően ismertté vált Open Document formátumú (ODF) dokumentumok megnyitására, szerkesztésére és mentésére. Amint az ismert: a viharos körülmények között szabványosított Office Open XML-lel konkuráló ODF szabványt egy iparági szereplőket tömörítő szervezet, az OASIS felügyeli, és többek között az egykori Sun is aktívan támogatta.

Az először 2007-ben megjelent, de azóta többször is frissített ODF Plugin ugyan nem volt nyílt forráskódú, de bárki ingyenesen letölthette. Ám ahogy azt a The H felfedezte: az ingyenességnek vége. A Sunt felvásárló Oracle ugyanis módosított az eszköz licencfeltételein, a pluginért felhasználónként 90 dollárt kérnek, amint az kiderül a beépülő modul weboldalán ottfelejtett „Get it now. FREE” (Töltse le most. Ingyenes.) gombra kattintva. A vásárolható minimális mennyiség 100 licenc, azaz a rendelési ingerküszöb 9000 dollár. Az eszközhöz vállalati szintű terméktámogatás is igényelhető, egy évre felhasználónként további 19,8 dollárért.

Igaz, nem a Sun által fejlesztett és most fizetőssé tett ODF Plugin az egyetlen olyan alkalmazás, amely biztosítja Microsoft Office alatt az ODF támogatását. Egyrészt az Office 2007 a második szervizcsomag óta natívan támogatja az ODF 1.0 dokumentumok kezelését, másrészt létezik egy nyílt forrású projekt is, amelynek ugyanez a célja. Az OpenOffice.org 3.2-ben bemutatott ODF 1.2-es szabványt azonban kizárólag a Sun-Oracle programja ismeri, ahogy vállalati szintű támogatás is csak ehhez jár.

Azóta történt

Előzmények