Jó hír: komoly eredményekkel zárul a Sulinet+ projekt


Balra Mohácsi János, az NIIF hálózati igazgatóhelyettese,
jobbra Nagy Miklós, az intézet igazgatója a projekt indításakor

Hosszas informatikai és technológiai lemaradást pótolt a Sulinet hálózatot üzemeltető Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF Intézet): nélkülözhetetlen sávszélesség-bővítés és eszközbeszerzések valósultak meg európai uniós forrásból, hogy korszerűsödjön a közoktatási informatikai hálózat – közölte az intézet a projekt lezárását ismertető sajtótájékoztatón.

Az NIIF Intézet a Sulinet+ projekt keretében két és fél év alatt a teljes hálózaton új végponti adathálózati eszközöket telepített, jelentős sávszélesség-bővítést hajtott végre, gerinchálózati kapacitást bővített, több mint 340 iskolában Wi-Fi hozzáférési pontot adott át, új szolgáltatásokkal és pilotprojektekben új, interaktív eszközökkel ismertette meg az iskolákat. A mintegy 6 milliárd forintos uniós forrásból megvalósult, a teljes magyar közoktatási informatikai infrastruktúrát érintő fejlesztéssorozat eredményei kétmillió kisdiák és pedagógus internet-használatát könnyítik meg.

Szükség volt rá

Két éve, 2013. január elsején került a Sulinet köznevelési hálózat közel 5000 iskolai végponttal a NIIF Intézet felügyelete és működtetése alá. A közoktatási  infrastruktúra azóta jelentős fejlesztésen ment keresztül, többek között a Végponti kapcsolatok fejlesztése a közoktatásban (Központi szolgáltatás-fejlesztés a közoktatási hálózatban) TIOP-1.1.3-12/1-2013-0001 projekt és a KMOP-4.6.1/E-13 tükörprojekt forrásaiból.

Hirdetés

Az NIIF Intézet az összes Sulinet iskolai végponton (egy iskola több telephellyel, így több végponttal is rendelkezhet), továbbá a Sulinet+ projekt 2. fázisának (2015 májusától) köszönhetően minden állami fenntartású intézményben is új, korszerű, gigabites sebességre képes, végponti adathálózati eszközöket helyezett el. Mindemellett 100 terabájt kapacitású adattároló és új kiszolgáló kapacitást hoztak létre a Videotorium és a Sulinet szolgáltatások számára, hogy megbízhatóan és skálázható módon tudja kiszolgálni a következő évek szolgáltatási igényeit.

A Sulinet rendszergazdáinak munkáját megkönnyítendő, „dashboard” szolgáltatás indult, amely integráltan teszi lehetővé a Sulinet szolgáltatások igénybevételét és testreszabását. Több mint 340 iskolába kerül korszerű, 2,4 és 5 GHz-es sávban is működő Wi-Fi hozzáférési pont, amelyeket a Sulinet rendszergazdák a dashboardon keresztül tudnak felügyelni és üzemeltetni.

Az NIIF Intézet 2014-ben 11 pilot helyszínen, majd a Sulinet+ projekt 2. fázisában az internetszolgáltatás tekintetében legelmaradottabb régiók településein, további 375 intézményben  professzionális, hatósági frekvenciaengedéllyel ellátott, megfelelő minőségű, szimmetrikus 100 Mbps-os mikrohullámú megoldásokat létesített. Ezáltal az adott régióban az oktatás számára megfelelő minőségű és sávszélességű Sulinet-szolgáltatás jött létre. A jó minőségű internetkapcsolatok révén növekedhet az iskolákban használt informatikai eszközök (digitális táblák, géptermek) kihasználtsága is.

A nemzetközi oktatástechnikai trendekhez igazodó korszerű, a Pedagógiai Oktatási Központok mellett működő súlyponti iskolák funkcionalitásához illeszkedő, multimédiás kommunikációra alkalmas informatikai eszközökkel felszerelt minta oktatótermeket alakított ki az NIIF Intézet. A 11 Sulinet+ Multimédia Központ több multimédiás lehetőséget biztosít a lehető legegyszerűbb interfészen az oktatás, a pedagógia és az intézmények közötti együttműködés számára: videokonferenciák lebonyolítása, multimédia oktatások felvétele és visszajátszása, illetve partner iskolák oktatóinak és diákjainak közös munkáját teszi lehetővé.

Ezzel párhuzamosan a Sulinet+ projekttől függetlenül, de építve a projektre 2013 novemberétől folyamatosan az NIIF Intézet sávszélesség-bővítéseket hajtott végre, új vonali szolgáltatók bevonásával. 2013 decemberétől kezdődően 2015 végéig több mint 3200 végponton valósult meg sávszélesség emelés ugyanolyan költségek mellett.

A sávszélesség bővítések alakulását az alábbi táblázat szemlélteti:

Sávszélesség-bővítés - NIIF
[+]

Ez csak egy állomás, a fejlesztésnek folyamatosnak kell maradnia

Az országos kiemelt projekt segítségével jelentős áttörést ért el az NIIF Intézet, de a célul kitűzött „100 Mbps minden iskolába” és  az ehhez kapcsolódó szolgáltatásfejlesztési program megvalósítása további fejlesztéseket tesz szükségessé, elsősorban a távközlési infrastruktúrával rosszul ellátott településeken, illetve település részeken lévő köznevelési intézményeknél.

„A sávszélesség-fejlesztés hosszadalmas folyamat, mivel idő kell a szolgáltatások feltérképezéséhez, a versenyképes ár eléréséhez, valamint az emelt sávszélességű kapcsolatok kiépítéséhez szükséges infrastruktúra biztosításához” – hangsúlyozta Nagy Miklós, az NIIF Intézet igazgatója a Sulinet+ budapesti projektzáróján. „A Sulinet+ 2. fázisának tervezése és fejlesztése során szoros együttműködést valósítottunk meg az EMMI-vel, a KLIK-kel, illetve a NFM-mel. Mivel nagy lemaradásból kellett elindítanunk ezt a több, egymásra épülő fejlesztéssorozatot, számos területen, szinte egyszerre kell pótolnunk az előző időszakok hiányosságait. Ezeket a fejlesztéseket már nagyon várták az iskolák. Az NIIF Intézet célja, hogy mihamarabb megfelelő minőségű legyen a hányatott sorsú Sulinet-hálózat színvonala” – tette hozzá az igazgató.

A Sulinet+ projektben megvalósított, az NIIFI aggregációs kapacitásának növelése lehetőséget teremtett arra, hogy az intézményi sávszélesség növelése ne ütközzön gerinchálózati kapacitásproblémákba. A vidéki regionális szolgáltatókra építve több új aggregációs pontot alakíthatott ki az intézet a közoktatás számára. A Sulinet hálózat felhasználói számára nagy előrelépés lesz, hogy a hálózat szolgáltatásai közműszerű használatát biztosító infrastrukturális elemek megfelelő kapacitásban rendelkezésre fognak állni a 6 milliárd forintos támogatásból, az Európai Unió által finanszírozott projekt keretében. Az NIIF Intézet a fejlesztéseket 2015 végére valósítja meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NIIF

Azóta történt

Előzmények