Újdonságok a Google Street View-ban: Japán és Ausztrália

Hirdetés

Óriási ütemben bővül a Google Street View, a sok vitát kiváltó, ám roppant népszerű ingyenes szolgáltatás adatbázisa, melynek segítségével virtuális sétákat tehetünk már a világ számtalan helyén. Miután nemrég hírt adtak arról, hogy az olimpiához kapcsolódva a Street View megjelenítésére is alkalmas Google Earthbe is új képek kerültek a pekingi sportlétesítményekről, egy friss bejelentés szerint két újabb ország városait, tájait nézhetjük meg testközelből: Japánét és Ausztráliáét. A legnagyobb adatbázis, az észak-amerikai is tovább bővült, 30 újabb város érhető el.

Canberra
Canberra

A hónap elején indult a Street View első nagy európai vállalkozása is: a Tour de France útvonalát követve bejárhatjuk Franciaország legszebb tájait. A következő lépés a hírek szerint Nagy-Britannia lesz, mivel a vállalat dűlőre jutott az ottani jogvédőkkel, akik a magánéletet, a személyiségi jogokat féltik a Google fotózó autóitól.

Google car
A Google fotós kocsija Ausztráliában

Ezek az aggodalmak mindenütt jelen vannak a világon, s az Egyesült Államokban, ahol természetesen a legtöbb felvételt készítették, folyamatos a jogi küzdelem. A napokban kisebb vihar is támadt abból, hogy a vállalat egyik képviselője azt nyilatkozta, hogy tökéletes magánélet-védelem nem létezik, s emiatt egy velük perben álló házaspár álszentnek tartja a céget (ők egyébként 25 ezer dollár kártérítést követelnek, mivel az otthonuk képe bekerült a Street View-ba, s szerintük emiatt csökkent az értéke, emellett pedig a Google „arcátlan” viselkedése lelki károkat is okozott nekik…). Ezt a meccset Ausztráliában is lejátszották, ahol nem találták elégségesnek azt a szoftveres eljárást, amelyet a Google az arcok, rendszámok, feliratok kitakarására használ, ám végül elindult az ausztrál szolgáltatás is.

Azóta történt

Előzmények