Egyesül a két legnagyobb név a 3D nyomtatásban

A Stratasys egy 403 millió dollár értékű üzlet keretében felvásárolta a MakerBotot, az elérhető árú 3D nyomtatók (pl. Replicator 2) gyártóját, és ezzel a legnagyobb, 3D nyomtatókat gyártó és fejlesztő céggé válik a piacon.

A Stratasys eddig csak professzionális felhasználásra szánt termékportfólióval rendelkezett (a legolcsóbb terméke a Mojo, 10 000 dollárba, azaz 2,3 millió forintba kerül), de a 3D nyomtatás népszerűsödésével és az árak folyamatos csökkenésével egyre több embert foglalkoztat egy 3D nyomtató beszerzésének gondolata. Bár még az elérhető árúnak minősített készülékek sem olcsóak (a fentebb említett Replicator 2 például 2200 dollárba, azaz kb. félmillió forint), ez az árszint a közeljövőben egyre lejjebb fog tolódni, és várhatóan a konzumer szegmensben erőteljesen meg fog nőni a kereslet, már csak az újdonság varázsa miatt is. A Stratasys szándéka szerint az akvizíció lezárása után továbbra is önálló leányvállalatként fogja működtetni a MakerBotot.

Az üzlet értéke némileg meglepte az elemzőket, mert a MakerBot 2009-es indulása óta még csak 22 000 3D nyomtatót értékesített, igaz, ennek felét az utóbbi 9 hónapban, ami jól mutatja a piac növekedési potenciáját. A MakerBot nemrég egy saját üzletet is nyitott New Yorkban.

Azóta történt

Előzmények