Hibákat rejtettek az eladott szoftverbe, majd pénzért kijavították

Hirdetés


Valaha, réges-rég egy tévészerelő mellett voltam tanuló, segédmunkás, és akkor – ahogy ez már tizenévesen szokás – tört meg bennem idealizmusom egy része, és kezdetét vette a való világra felkészítő szocializáció, amikor láttam, hogy a „mester” a legtöbbször igyekszik úgy javítani, hogy az új, működőképes állapot ne tartson sokáig, hanem minimum néhány hónap múlva újra el kelljen hívni őt. A mester – rendesen megszabott, feketén zsebre vágott pénzének felvételével egy időben – vagy az adott készülék silányságáról, a szocializmus bajairól, a szemét kereskedőkről, meg úgy általában a romlott világról tájékoztatta a tévé hiányát idegbajosként megszenvedőket, vagy pedig egyenesen letolta őket, hogy valójában a készüléket használó család a hibás, ő mindent megtesz, de ha nem képesek értelmesen kezelni a finom eszközt, akkor ő ugyan hiába jár ki ide rendszeresen. Majd elégedetten távozott, miközben én alázatosan vittem utána a szerszámos ládát.

Ez a régi emlék jutott eszembe egy Spanyolországból érkezett hír kapcsán, amely szerint az ottani csendőrség letartóztatta egy informatikai kereskedelmi cég három menedzserét, mivel megalapozott a gyanú, hogy a kis- és középvállalkozásoknak eladott szoftverekbe egy olyan kódot tettek bele, mely egy bizonyos idő elteltével hibát jelzett, így a fogyasztók a szervizelés megrendelésével újabb bevételhez juttatták őket. A vállalkozásnak közel ezer ügyfele volt szerte Spanyolországban.

A leleplezés igen sokáig tartott, mivel az érintett cég 1998(!) óta folytatta e tevékenységét, méghozzá igen profi módon: a hibaüzenetek arról értesítették a vállalkozókat, hogy súlyos üzemzavarról van szó, azonnal forduljanak a támogatást biztosító céghez – a bukta is az internetnek köszönhető: egy fórumon került szóba a gyanús tevékenység.

Azóta történt

Előzmények

  • Milliárdos adócsalókat buktattak le

    A magyar cég Szlovákiából beszerzett számítástechnikai eszközök után nem fizetett adót.

  • Kevesebb itthon a kalózszoftver

    A BSA jelentése szerint a Magyarország egy százalékpontot javított az évek óta változatlan arányszámon, a globális helyzet viszont romlott.

  • Mi lesz veled, szoftvertesztelés?

    A tavalyi év azt mutatja az IIR Hungary szerint, hogy nagy baj van a szoftverek tesztelése során: a követelmények szigorodtak, az idő és a pénz kevesebb lett, a minőség látványosan visszaesett.

  • Kalózszoftverek: itthon a helyzet változatlan

    A BSA legújabb felmérése szerint az illegális szoftverhasználat aránya Magyarországon továbbra is 42 százalék. A stagnálás egyik oka a gazdasági válság.