Darabonként 381 dollárba kerülhet a PlayStation 4 gyártása

A PlayStation 3 gyártása évekig hatalmas veszteségeket okozott a Sonynak, mert a vállalat az eredetileg szuperszámítógépekbe szánt Cell processzor és a köré épülő egyedi architektúra, valamint Blu-ray meghajtó mellett tette le a voksát, a hardveres PlayStation 2 kompatibilitás, a minőségi ház, nagyméretű hűtés és a kártyaolvasó pedig tovább drágította a konzol előállítását. Az IHS elemzőcég számításai szerint a PS3 legelső verziójának anyag és összeszerelési költsége 805 dollárra rúgott, míg a Sony 599 dollárért árulta a konzolt, tehát az amúgy is drágának számító gép még a magas árszint mellett is rengeteg pénzt vett ki a japán cég zsebéből.

Hirdetés

A 2009-ben piacra kerülő, CECH-2001A modellszámú verzióra ezt sikerült 336 dollárra leszorítani, de a Sony még így is veszteséggel, 299 dollárért adta a PlayStation 3-at, miközben a költséghatékony modellből már hiányzó funkciók (kártyaolvasó, hardveres PS2 kompatibilitás, gyengébb anyagminőségű burkolat és hűtési megoldás) miatt kapott negatív kritikákkal is meg kellett küzdenie. A konzolpiacon bevett gyakorlat a gépeket veszteséggel értékesíteni a piacépítés okán, a pénzt pedig a játékok és kiegészítők viszonylag magas árán visszahozni, ez alól talán csak a Nintendo a kivétel – ők a hardveren is szeretnek keresni, bár a Wii U esetében az elemzők szerint még csak mostanában érték, vagy érik el a nullszaldót.

Forrás: IHS
Forrás: IHS [+]

A PlayStation 4 néhány napja elérhető Észak-Amerikában (nemsokára számos más országban is kapható lesz), az IHS pedig kiszámolta, hogy az új konzol mennyibe kerülhet a Sonynak, és milyen a helyzet a 2006-oshoz viszonyítva. Azzal, hogy a japán vállalat a negyedik PS-re felhagyott a teljesen egyedi, elvben hatalmas teljesítményre képes, de a gyakorlatban nagyon nehezen programozható architektúra használatával, a PS3-hoz képest a felére tudta csökkenteni az induló anyag és összeszerelési költséget. Az IHS számításai szerint jelenleg 372 dollárt tesz ki az anyagköltség és 9-et az összeszerelés, ami azért is szép eredmény, mert már induláskor alig magasabb, mint a lebutított 2009-es PS3 Slimé volt.

A Playstation 4 alkatrész és összeszerelési költsége. Forrás: IHS
A Playstation 4 alkatrész és összeszerelési költsége. Forrás: IHS

A PlayStation 4 két legdrágább komponense az AMD-től származó Jaguar APU és a 8 GB Samsung GDDR5 memória, előbbi az IHS szerint 100 dollárba, utóbbi 88 dollárba kerül a Sonynak. A processzor ára azért érdekes, mert ahhoz képest, hogy – ellentétben a Cellel – nem egy radikálisan új fejlesztésű architektúra, elég drága, így valószínűsíthető, hogy az AMD jelentős haszonkulccsal adja a Sonynak. A többi tétel ára alig különbözik a 2009-es PS3 Slimben találhatóktól, az egyetlen jelentős eltérés a Blu-ray meghajtónál található, ami 66 dollárról mára 28 dollárra csökkent. A merevlemez ára sem változott, a kapacitás viszont annál nagyobbat: négy éve még csak egy 120 GB tárhelyet kaptunk az alapmodell PS3-tól, a PS4-ben viszont már 500 GB-os merevlemez található.

A PlayStation 4 főbb komponensei és beszállítói. Forrás: IHS
A PlayStation 4 főbb komponensei és beszállítói. Forrás: IHS [+]

Az IHS által közölt információk ismeretében érdekes lesz látni, hogy az Xbox One esetében hogyan alakulnak ezek a költségek, a Microsoft konzolja ugyanis kisebb teljesítményű, de szintén AMD processzort, és jóval olcsóbb DDR3 memóriát használ, miközben 100 dollárral magasabb, 499 dolláros ajánlott fogyasztói áron kerül forgalomba – igaz, ebben benne van az új és a korábbinál lényegesen fejlettebb Kinect is.

Azóta történt

  • Jelentősen drágítja az Xbox One gyártását a Kinect

    A PlayStation 4 után az IHS az Xbox One-ról is készített egy költségelemzést.

  • Nem csak az előrendelőknek juthat a PlayStation 4-ből

    A konzol holnaptól lesz kapható Magyarországon, a kereskedők szerint már hetekkel ezelőtt elfogyott az induló készlet, de az éjféli launch partyra egy nagyobb mennyiséggel készült a Sony.

  • A Sony felhősíti a PS-játékokat

    A tesztüzem a hónap végén indul az Egyesült Államokban, de azt nem lehet tudni, hogy Európába mikor érhet el a PlayStation Now.

Előzmények