Új szalagos adattárolási csúcs: 185 terabájt

A Sony közleményben jelentette be, hogy újabb adattárolási rekordot döntöttek: a hüvelykenkénti 148 gigabites sűrűséggel egyetlen szalagra – hagyományos magnókazettába foglalva – akár 185 terabájtnyi adatot is fel tudnának tölteni.

Hirdetés

A nagy kapacitású mágnesszalagot az IBM-mel közösen fejlesztik. A korábbi rekordot a Fujifilm és szintén az IBM tartotta, ők 2010-ben 35 terabájtos szalagot hoztak létre.

IBM szalag

A Sony az új szalagot a mágneses technológiákkal foglalkozó INTERMAG Europe 2014 nemzetközi konferencián mutatja be a héten Drezdában. Itt fogják részletesen az általuk alkalmazott, úgynevezett „katódporlasztásos” (sputter deposition) technológiát, amely lehetővé tette a nagy adatsűrűség megteremtését.

A szalagos technológia – sajátosságai miatt – nem az átlagfelhasználók számára készül, hanem az üzleti szektornak. A fejlesztés hátterében természetesen főként a nagy felhőszolgáltatók, a közösségi oldalak stb. által igényelt tárolókapacitás növekedése áll: becslések szerint 2020-ra a világon már 40 zettabájtnyi adatot fognak tárolni – ez fejenként 5200 gigabájtot jelent.

Előzmények

  • Elindult az IBM Cloud Marketplace

    Újabb lépés a szoftverek és szolgáltatások irányába. Az online áruházban nem csak a vállalat saját portfóliójában, hanem külsős fejlesztők termékei között is lehet válogatni.

  • Big data egyetemi szakot indít az IBM és a CEU

    Az üzleti élet és a munkaerőpiac várható változásaira készülve indít közös mesterképzést a CEU és az IBM. A képzés a nemzetközi felsőoktatási akkreditációt követően 2015-ben indulhat.

  • Alkalmazottainak harmadát elküldi a Sony Electronics

    A vállalat amerikai márkaboltjainak kétharmadát is bezárja. A Sony néhány hete PC-üzletága eladása miatt már bejelentett egy 5000 fős leépítést.