Sokba kerülnek a hibás grafikus chipek az NVIDIA-nak

A második negyedévi bevételéből 196 millió amerikai dollárt különített el az NVIDIA, remélve, hogy ebből fedezni tudja majd a különböző gyártók laptopjaiba szerelt hibás GPU-k cseréjét. Huang Zsen-hszün (Jen-Hsun Huang), a kaliforniai székhelyű vállalat elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az üggyel kapcsolatosan további költségeket nem várnak.

Egy pénzügyi elemzőkkel folytatott tanácskozáson Huang elégedettségének adott hangot, mivel szerinte a vállalat vezetése nagyon jól kezeli a kritikus helyzetet. A cégvezető azt nyilatkozta, hogy pénzügyi szempontból ugyan a közel kétszázmillió dollár elkülönítése nem volt feltétlenül szükséges, de a vállalat irányítása úgy gondolta, hogy ez a megfelelő lépés. Az elmúlt negyedévben az NVIDIA 893 millió dolláros árbevétel mellett 121 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el, ami nagy részben a garanciális kiadásoknak volt köszönhető. A váratlan kiadások megtörték az amerikai vállalat korábban tapasztalt sikerszériáját, ugyanis az elmúlt hat évben ez az első veszteséggel zárt negyedéve az 1993-ban alapított cégnek.

A noteszgépekbe szerelt grafikus processzorok, chipsetek meghibásodásait az okozza, hogy a nem megfelelő minőségű tokozás nem képes elviselni a folyamatosan változó hőterhelést, így végül az anyagfáradás miatt működésképtelenné válnak a chipek. A meghibásodás első jelei, hogy véletlenszerű vonalak illetve karakterek jelennek meg a kijelzőn, vagy súlyosabb esetben akár az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem indul el a számítógép.

Azok a felhasználók, akik a jótállás lejárta után szembesülnek a problémával, sok esetben nem számíthatnak garanciális cserére, így a hiba megjelenése esetén saját pénztárcájukból kell kigazdálkodniuk a javítási költségeket. A további kellemetlenségek elkerülésének érdekében a nagyobb notebookgyártók, mint a HP és a Dell már kiadták az első olyan hivatalos BIOS-frissítéseket, melyek hamarabb bekapcsolják a hűtőventilátorokat, így csökkentik a kérdéses chipek hőterhelését, illetve azoknál a termékeknél, ahol a hiba megjelent, meghosszabbították a kétéves jótállást. Bár derék dolog a gyártó cégek részéről a frissítés kiadása, azonban az teljesen hatástalan az olyan számítógépek esetében, ahol már megjelentek a hiba első tünetei. Többen arról pletykálnak, hogy az NVIDIA 8400M és 8600M sorozatokba szerelt lapkák mindegyike gyengébb anyagok felhasználásával készült, így nagy a valószínűsége az esetleges meghibásodásuknak, aminek egyenes következménye, hogy további olyan nagyobb gyártók is érintettek lehetnek az ügyben, mint például az Apple.

Habár az NVIDIA korábban azt állította, hogy a legyártott grafikus chipek csak egy kis részét érinti az anyagfáradás okozta hiba, a most elkülönített összeg nagysága arra utal, hogy a korábbi nyilatkozatok jócskán alulbecsülték a probléma nagyságát. A Santa Clara-i székhelyű vállalat költségvetési tervezetében eredetileg 25 millió dolláros tétel szerepelt a jótállási költségek mellett, ami a gyártó összes termékének garanciális cseréjét vagy javítását fedezte volna.

Azóta történt

  • Botrányok sorozata: mi lesz veled, NVIDIA?

    Az idén már a fellegekben is járt a társaság, most azonban nagyon mélyről kellene visszakapaszkodniuk – avagy „zöld”-ágra vergődik valaha is az NVIDIA?

  • Nagyot zuhant az Nvidia nyeresége

    A vállalat nem számít erős karácsonyi szezonra, és főként az asztali GPU-k szegmensében igyekszik erősíteni.

  • Betiltatná az Nvidia termékeit a Rambus

    A memóriagyártók után a grafikus processzorokat tervező cégek következnek a Rambus listáján.

  • 1963. február 17.

    Tajvanon e napon született Huang Zsen-hszün (Jen-Hsun Huang), aki már az amerikai Oregonban nőtt fel, majd a kaliforniai Stanford Egyetem elvégzése után 1993-ban Curtis Priemmel és Chris Malachowskyval együtt megalapította az elsősorban grafikus processzorairól ismert NVIDIA-t.

Előzmények