SMS-alapú cunami-előrejelző rendszer indul Indiában

Hirdetés

2015 első negyedévére tervezik egy sms-alapú cunami-előrejelző rendszer indítását Indiában. A helyi kormány által indított projekttel szeretnék elkerülni, hogy megismétlődhessen a 2004-es indiai-óceáni szökőár által végzett pusztítás. Az Indonézia közelében történt víz alatti földrengés által elindított cunami akkor közel 200 ezer ember életét követelte, és majdnem 2 millió embert tett hajléktalanná; az embereket meglepetésként érte a hullámok érkezése, holott lett volna idő az értesítésre.

Az új rendszer hasonló helyzetben tömeges méretekben sms-t fog küldeni az érintett régiókban tartózkodó mobiltelefonokra, amelyekben a figyelmeztetés mellett a teendők is szerepelnek majd, kiegészítve régióspecifikus információkkal is. A rendszer megjelenése azért is kiemelten fontos dolog, mert bár az elmúlt közel egy évtizedben a hasonló szökőárak észlelésére sok rendszer épült ki, a lakosság tájékoztatása az efféle helyzetekben még mindig csak részben megoldott feladat.

Siddhartha Das, a fejlesztést végző RegPoint új indiai központjának frissen kinevezett igazgatója elmondta, hogy komoly technológiai kihívásokkal kellett megküzdeniük az elmúlt hónapokban, de sikerült túllépniük a problémákon, úgyhogy belátható időn elindulhat a rendszer, amely cunami érkezésekor rengeteg emberéletet menthet majd meg.

Előzmények

  • Budapesten járt az SAP Big Data kamionja

    A német vállalat több tucat jól érthető felhasználási lehetőséggel demózta a Big Data és az M2M technológiák felhasználási lehetőségeit.

  • M2M-technológia segíti a cukorbetegeket Törökországban

    Az ország legnagyobb mobilszolgáltatója és a legrégebbi egyeteme fogott össze, és a tesztidőszakban kapott eredmények bizakodásra adnak okot.

  • Egymilliárd M2M kapcsolatot várnak 2020-ra

    Jelenleg az USA és a Kína a legerősebb M2M-ben, de 6 év múlva már Európában is minden ötödik SIM-kártya efféle feladatot láthat el.