Skynet: készül egy újabb komponens

A hét elején jelentette be az Amerikai Haditengerészet Kutatási Hivatala (Office of Naval Research – ONR), hogy sikeresen tesztelte a LOCUST (sáska) elnevezésű rendszerét. A rövidítés mögött egy alacsony költségű, ember nélküli, rajban repülni képes légi eszköz rejtőzik. Az alábbi videón látható, hogy egy rakétaindító állványról startolható, kompakt megoldásról van szó, ami akár hajóra, vagy földi járműre, sőt nagyobb pilóta nélküli repülőgépekre is telepíthető.

A stabilizáló szárnyak és a hangjuk alapján valamilyen légcsavaros hajtóművel ellátott „sáskák” fejlett, autonóm irányítási rendszerüknek és egymás közti információcserének köszönhetően rajban tudnak repülni, tevékenységüket össze tudják hangolni.


(forrás: genius.com) [+]

A programot vezető Lee Mastroianni elmondása szerint ilyen szintű autonóm, rajban történő viselkedést korábban még sosem alkalmaztak. Ezek után pedig száját azok a mondatok hagyták el, melyek hallatán minden Terminatort látott ember Skynetet kiált: A pilóta nélküli rendszer viszonylag olcsó, bővíthető, könnyen az elvégzendő feladathoz igazítható, a jövőben pedig egyre nagyobb fokú önállóságot kapnak majd ezek az eszközök, az elkövetkező 10-15 évben egyre több ilyen technológia sorakozik fel az ember által irányított rendszerek mellé.


Egy lehetséges LOCUST forgatókönyv a Call If Duty - Black Ops 2 játékból

Aki évekkel ezelőtt játszott a Call of Duty – Black Ops II-vel, biztosan sokszor elátkozta a Swarn nevű istencsapását, ami pontosan úgy működött mint ahogy a LOCUST teheti majd pár év múlva; a terület fölött körözve irtotta az ellent. Kérdés, hogy mi lesz akkor, ha a valóságban a gép (vagy egy hacker) veszi át az irányítást egy-egy ilyen raj felett?

Azóta történt

Előzmények

  • Drón ellen antidrón?

    A pilóta nélküli repülők egyre szélesebb körű elterjedését kihívásként értékelik az amerikai hadseregben, és már dolgoznak a védekezési megoldásokon.

  • A drónokat lelövik ugye?

    Kínában igen. Méghozzá akár két kilométeres távolságból is. A Kickstarteren eközben drónriasztóra is kalapoztak, mindeddig sikertelenül.

  • Beépített drón lesz a Renault új autójában

    A láthatóan városi közlekedés céljára készített jármű a fiatalokat célozza meg – de a drón egyelőre olyan eszköz, amelyre aligha adnának engedélyt a hatóságok.