Vége a Silicon Graphicsnek

Véget ért a Silicon Graphics (SGI) vergődése: a nagy teljesítményű számítógép- és adattároló rendszereket gyártó, egykor szárnyaló, ám az utóbbi években súlyos pénzügyi gondokkal küzdő vállalatot felvásárolja egyik riválisa, a Rackable Systems. A vételár mindössze 25 millió dollár, amelyet a vásárló készpénzben fizet ki. A tranzakciót a felek azt követően jelentették be tegnap, hogy az SGI ismét csődvédelembe menekült, miután több száz millió dolláros tartozása esedékes részleteit nem tudta kifizetni hitelezőinek.

Az egykor a Szilícium-völgy egyik sztárjaként jegyzett vállalat – többek között a Jurassic Park látványvilágáért felelős hardver szállítója – már hosszú évek óta gyengén muzsikál. A tavalyi, június 27-én zárult üzleti évét 351,1 millió dollár árbevétellel és 127,2 millió dollár üzemi veszteséggel zárta. A forgalom a korábbi évhez képest 24 százalékkal csökkent. Legutóbbi lezárt üzleti negyedévét, a december 26-tal véget ért másodikat 49,2 millió dolláros mínusszal abszolválta a cég.

A SGI három évvel ezelőtt, 2006 májusában már kért csődvédelmet, miután a néhány hónappal korábban bejelentett és 250 fő elbocsátásával járó átalakítások nem hozták a várt eredményt – akkor azonban fél év múlva sikerült a saját lábán felállnia a csődeljárásból, most nem.

Szakértők szerint az x86-os szerverek és adattároló rendszerek forgalmazásában utazó – és egyebek mellett a Microsoftnak és az Amazon.com-nak is szállító – Rackable Systems a ügyfélbázisát és nemzetközi befolyását növelheti az akvizícióval. Amely a felek reményei szerint 60 napon belül zárulhat le, ha a csődbíróság is jóváhagyja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • SGI

Előzmények