Sikeresen támogatott az állam egy magyar IT-céget

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. feladata a Regionális Operatív Programok keretéből felállított Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) 14 milliárd forintos forrásának eljuttatása a magyar kkv-szektor felé, meghatározott időtartamra szóló tőkebefektetés formájában.

Az alap 14 milliárdos forrásának 85 százaléka uniós forrásból származik, 15 százaléka magyar állami forrás, és célja, hogy a nemzetgazdasági szempontból jelentős, ugyanakkor a piaci kockázatitőke-befektetők figyelmén többségében kívül eső szektorok vállalkozásait elsősorban tőkeoldalon támogassa. Az alap befektetési politikája így ösztönzi a gazdasági növekedést, a foglalkoztatás bővülését, a leszakadó régiók felzárkózását és szolgálja az európai uniós források minél hatékonyabb területi felhasználását. Az alap 2014 júliusáig összesen 5 milliárd forint összegben helyezett ki tőkét, ezzel több mint 45 magyar vállalkozás fejlődéséhez és működéséhez tudott forrást biztosítani.

Terv szerint

A szóban forgó ügyben arról volt szó, hogy az alap a Mobine Engine nevű vállalkozást támogatta meg. A Mobile Engine olyan platformot kínál, amely nagyvállalatok komplex mobil munkafolyamat-megoldását segíti, fejlesztése globálisan alkalmazható. E területen robbanásszerű növekedés történt az elmúlt két év során, miközben a cég fejlesztéseinek köszönhetően folyamatosan erősödött és teret hódított Nyugat-Európában és Európán kívül is.

A cég a támogatásnak is köszönhetően mára képes lett a kivásárlásra, és a második körös befektetéssel a vállalat az amerikai piac meghódítására koncentrál majd.

Az alap 2012. évi beszállását követően mindaddig maradt befektetője és kisebbségi tulajdonosa a cégnek, amíg az immáron új fejlődési stádiumba ért cégnél a második körös befektetési igény meg nem jelent. A megnövekedett forrásigény kielégítése érdekében került sor az SZTA kivásárlására, majd az új befektető belépésére. Az SZTA tőkeforrása egyfajta „gyorsító pályaként” funkcionált, amely képessé tette a céget újabb jelentős tőkebevonására.

Az SZTA sem panaszkodhat, sőt. A társaságban fennálló tulajdonrészét az általánosan elvárt hozamszint feletti árfolyamon tudta értékesíteni. Az exitkor visszakapott befektetés hozammal növelt összegét, amennyiben erre megfelelő befektetési lehetőség kínálkozik, az SZTA akár újra ki is helyezheti, hiszen 2015 végéig még erre is lehetősége van.

Win-win

Az alap közölte, hogy befektetői szerepvállalása a vállalkozásnál tervezetten azt az időtávot ölelte fel, amíg a társaság nemzetközi terjeszkedésben elindul, és megveti a lábát a külföldi piacokon, továbbá az első, jelentős bevételt hozó nemzetközi ügyfeleit megszerzi: „Cégalapítóként megvolt a lehetőség arra, hogy az Alapot bármikor kivásároljuk, illetve a hitelt visszafizessük, előre meghatározott feltételek mentén. Amikor úgy láttuk, hogy elérkezett az idő a további nemzetközi terjeszkedésre, akkor az újabb körös tőkebevonás előtt kivásároltuk az SZTA-t, valamint visszafizettük az SZTA kölcsönét” – nyilatkozta Dálnoki Ádám, a Mobile Engine ügyvezetője. A cég termékfejlesztése és piaci pozíciói lehetőséget adtak a továbblépésre, ugyanakkor a technológiai iparág általános jellemzője, hogy a versenyelőnyök megőrzése és a fejlesztések, értékesítés intenzitásának növelése jelentős új erőforrásokat kíván.

Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója kiemelte, az SZTA befektetési politikájának lényeges eleme, hogy már a belépéskor világossá teszi a cégek számára, milyen keretek között kerülhet majd sor az alap későbbi kilépésére vagy üzletrészének kivásárlására. Ez mindkét fél érdeke, így nincs akadálya annak sem, hogy e lépés akár az eredetileg tervezett idő előtt megtörténhessen.

Előzmények