A sólyom leszállt

A SpaceX olyat csinált, amit még senki: saját fejlesztésű rakétájával 11 kereskedelmi műholdat juttatott az űrbe, aztán sikeres leszállást hajtott végre.

A sólyom leszállt.” Hat hónappal azután, hogy az utolsó kísérlet meghiúsult, sikeres történelmi küldetést hajtott végre a Falcon 9. A SpaceX csapata üdvrivalgásban tört ki, miután Cape Canaveralba visszatért az űrjármű első fokozata. Az emberiség történetében még nem volt rá példa, hogy egy rakéta szállítmányt jutattott volna az űrbe, majd ezt követően egyben leszállt volna. Eddig. Elon Musk magáncégének ugyanis most ez a bravúr sikerült.

A Falcon 9 összesen 11 darab kereskedelmi műholdat vitt magával az űrbe az Orbcomm megbízásából, melyeket sikeresen Föld körüli pályára is állított. Ezt követően visszatért a Földre. Az U alakú pálya végén az első, legdrágább gyorsító fokozat nem hibázott, nem dőlt fel, hanem megfelelően lassított, majd függőlegesen landolt. A kilövés hátteréről részleteket Elon Musk tollából a SpaceX honlapján lehet olvasni. A közvetítés a YouTube-on újranézhető.

Azóta történt

Előzmények