Pert akasztottak a Sega és a Gearbox nyakába az Aliens: Colonial Marines miatt

Egy felbőszült (megtévesztett? átvágott?) Aliens: Colonial Marines vásárló úgy döntött, perre megy a Sega és a Gearbox Software ellen. Az őt képviselő Edelson LLC ügyvédi iroda hétfőn nyújtatta be a keresetet egy kaliforniai bíróságon. Az ok (attól eltekintve, hogy a szaksajtó és a játékosok egyöntetű véleménye szerint is a hosszú évekig készülő játék bűn rossz lett)?

Damion Perrine (azaz a felperes) úgy véli, hogy a Sega és a Gearbox a promóciós kampány során megtévesztő játékmenet videókkal és képekkel vette rá a potenciális vásárlókat az előrendelésre vagy a megjelenéskori vásárlásra. Például az E3 és a PAX kiállításokon bemutatott videók Randy Pitchford Gearbox vezérigazgató szerint a tényleges játékból mutattak jeleneteket. Ezek az előzetesek a ténylegesnél sokkal pozitívabb képet festettek az Aliens: Colonial Marinesról, így a két cég megkárosította a vásárlókat, akik a reklámozotthoz képest egy gyengébb látványvilágú és több ponton is megkurtított, hibákkal teli terméket kaptak.


A demó és a végleges változat összehasonlítása

A „kész” játék megjelenéséig a vásárlóknak gyakorlatilag csak e videók (melyekből a hivatalos trailerek is építkeztek) alapján állt módjában döntést hozni, így joggal érezhetik úgy, hogy a fejlesztő és a kiadó becsapta őket.

Korábban kiszivárgott információk szerint az ügyben leginkább a Gearbox a hunyó, akik a Segától kapott pénz nagy részét a sikeres Borderlands második részének fejlesztésébe fektették, és az Aliens játék elkészítését jórészt külsős stúdióra bízták. Mindenesetre fura, hogy a Gearbox a szintén nagyon alacsony színvonalú Duke Nukem Forever negatív visszhangja után még egyszer bevállalta a trehány fejlesztő szerepét, miközben a Borderlands és a Borderlands 2 a kritikusok és a játékosok között is nagyon pozitív fogadtatásra talált (az utóbbi számos 2012-es év játéka címet is begyűjtött).

A Sega Europe az ASA (Advertizing Standards Authority, az Egyesült Királyság reklámfelügyelete) hivatalos megkeresésére áprilisban már elismerte, hogy a játék beharangozói nem tükrözték a végleges verzióban látottakat. Ugyanakkor a játékkiadó azt is megjegyezte, hogy a megjelenés után kiderült problémák egy részéről a bemutatók készítésekor még ők sem tudtak. Ez tovább erősíti a gyanút, miszerint a Gearbox megpróbálta elmismásolni a dolgot a pénzt biztosító Sega háta mögött.

Az Aliens: Colonial Marineshez a megjelenés után egy közel 4 GB-os frissítést adtak ki, ami ugyan számos kifogásolt elemet javított, de a játék még ezzel sem hozza a demókban bemutatott színvonalat.

A per kimenetele kétséges, de az biztos nem ártana, ha az egyre nagyobb nyilvánosságot kapó ügy hatására a kiadók és fejlesztők kicsit magukba szállnának, mert bár nem ez az első alkalom, amikor a demóban látottak nem egyeznek a végleges verzióval, de azért biztos senki nem hullajtana könnyeket, ha az utolsó lenne.

Azóta történt

Előzmények