Újabb adatvesztések: feltörték a Sega és egy BitCoin-kereskedő rendszerét

Ahogy a hétvégén az IT café Twitter-fiókjában jeleztük, újabb játékokkal foglalkozó vállalkozást ért sikeres kibertámadás: a Sega jelentette be, hogy 1,3 millió ügyfelük személyes adatait (név, születési dátum, e-mailcím és titkosított jelszó) szerezték meg crackerek.

A lapinformációk szerint a Sega péntek éjjel küldött szét egy körlevelet az előfizetőknek, melyben értesítették őket az incidensről. Ebből kiderül, hogy a Sega Pass rendszerét csütörtökön, június 16-án állították le. Az egynapos vizsgálat hozta a fenti eredményt, de a cég igyekszik megnyugtatni a felhasználókat, hogy a fizetési információk nem kompromittálódtak, mivel azokat a Sega az üzemeltetéssel megbízott külsős cégeknél tárolja. A vállalat azonnal törölte az összes azonosítót és jelszót, emellett azt javasolják a felhasználóknak, ha a kompromittálódott jelszavakat más szolgáltatásoknál is használták, akkor sürgősen változtassák meg azokat. A bocsánatkérés mellett elmondják azt is, hogy dolgoznak a helyreállításon. Ugyanakkor arra kérnek mindenkit, ha gyanús e-maileket kapnának, melyben például személyes adatokat kérnek tőlük, fokozott óvatossággal járjanak el.

A hack kapcsán természetesen felmerült az utóbbi időben sokat szereplő LulzSec neve, ám a csoport a Twitteren jelezte, hogy ők szeretik a Sega játékait, nem bántanák őket, sőt a segítségüket is felajánlották a vizsgálat során.

Nemrég az Mt.Gox, a virtuális valutával, a BitCoinnal foglalkozó kereskedőcég is bejelentette, hogy rendszerüket feltörték, és több mint 61 ezer felhasználói nevet, e-mailcímet, illetve az amerikai kormányzati szakértők szerint már nem biztonságos MD5-tel hashelt jelszót szereztek meg a támadók, majd az adatokat nyilvánosságra hozták az interneten. A megszerzett információkkal már megpróbáltak visszaélni, egy felhasználói számláról értékesítettek ezer dollárnyi BitCoint – azért csak ennyit, mivel ennyi a napi limit. Mivel pénzügyi rendszerről van szó, az incidens komoly hatással van az árfolyamra.

Azóta történt

Előzmények