Az SAP felvásárolja a Sybase-t

Az SAP AG 5,8 milliárd dollárért felvásárolja egy kisebb riválisát, az ugyancsak az üzleti szoftverek piacán érdekelt Sybase-t – jelentették be a felek tegnap. A német szoftvergyártó 65 dollárt fizet az amerikai cég részvényeinek darabjáért, a szerdai záróárfolyamnál 16 százalékkal többet. Az akvizícióval az SAP az Oracle-lel szembeni versenypozícióját reméli javítani, és olyan bevált technológiához jut, amely lehetővé teszi az üzleti alkalmazások és adatok elérését okostelefonokon és más hordozható készülékeken. A Sybase relációs adatbázis-kezelő szoftvert is fejleszt, e szegmensben a negyedik legnagyobb gyártó a világon.

Az ügylet az SAP lassan negyvenéves történetének második legnagyobb értékű felvásárlása a francia Business Objects 6,8 milliárd dollár értékű, 2007-es bekebelezése után. „Az SAP végre megtanulta, hogy érdemes ötleteket merítenie az Oracle eszköztárából. Végre felébredtek” – kommentálta a hírt a Reuters-nek egy elemző. Az Oracle az elmúlt években több mint 42 milliárd dollárt költött mintegy 60 vállalat felvásárlására.

„Ezzel az ügylettel az SAP óriási mértékben kiterjeszti a potenciális piacát, mert piacvezető megoldásait a mobilfelhasználók százmilliói számára teheti hozzáférhetővé. A világ legjobb üzleti szoftverét párosítjuk a világ legerősebb mobilinfrastruktúra-platformjával” – domborította a felvásárlás előnyeit Bill McDermott, az SAP vezérigazgatói duójának egyik tagja.

Az akvizíció – ha a hatóságok engedélyezik – a tervek szerint a harmadik negyedévben zárulhat le. A Sybase ezt követően önálló üzletágként működik tovább az SAP szervezetén belül, megtartva a teljes fejlesztői bázisát és a vezetőit is.

A Sybase az elmúlt évben 1,17 milliárd dollár árbevételt és 164 millió dollár nettó nyereséget ért el – az előbbi mutató 3, az utóbbi 28 százalékkal múlta felül a 2008-as értéket.

Azóta történt

Előzmények