Menesztették az SAP vezérigazgatóját


Léo Apotheker

Közös megegyezéssel távozik az SAP AG elnök-vezérigazgatói posztjáról Léo Apotheker, aki 2008 áprilisától Henning Kagermann-nal közösen, majd tavaly májustól egyedül irányította a céget. A vezető megbízatását a német szoftvervállalat felügyelőbizottsága nem hosszabbította meg, hogy miért, azt nem közölték. Apotheker mind a vezérigazgatói, mind az igazgatótanácsi tagsági székéről lemond, azonnali hatállyal.

Helyére a felügyelőbizottság nem egy embert, hanem ismét egy vezetőpárost nevezett ki: mostantól Bill McDermott üzletfejlesztési igazgató és Jim Hagemann Snabe termékfejlesztési igazgató felel az SAP irányításáért – ők mindketten tagjai a vállalat igazgatótanácsának. McDermott 2002-től dolgozik a német cégnél, korábban a Xeroxnál, a Siebelnél és a Gartnernél töltött be különféle vezetői pozíciókat. Hagemann Snabe 1990 óta alkalmazottja az SAP-nak.

A német vállalat két héttel ezelőtt publikált 2009 negyedik negyedéves jelentésében 9 százalékos árbevétel- és 12 százalékos profitcsökkenésről számolt be. A forgalom éves összehasonlításban 3,48 milliárd euróról 3,18 milliárd euróra, a nettó nyereség pedig 830 millió euróról 727 millióra esett vissza. A 2009-es év egésze sem volt erős: a megelőző évhez képest az árbevétel 8 százalékkal, 10,67 milliárd euróra, az eredmény pedig 4 százalékkal, 1,78 milliárd euróra mérséklődött.

Az AP által megkérdezett elemző úgy látja: Apotheker menesztése a gyenge teljesítménnyel magyarázható. „Amikor nem fut a szekér, valakinek el kell vinnie a balhét” – mondta Peter Goldmacher, a Cowen & Co. szakértője, aki szerint egyébként az SAP-val alapvető strukturális problémák vannak, melyek megoldásához az új vezetés sem elegendő, hanem külső segítségre, vevőre lenne szükség.

  • Kapcsolódó cégek:
  • SAP

Azóta történt

Előzmények