Rekordnyereséggel zárta az évet a Samsung

Ma publikálta 2011 negyedik negyedéves pénzügyi teljesítményének előzetes mutatóit a Samsung. A dél-koreai óriásvállalat jelenleg az első számú okostelefon-gyártó a világon, a tavalyi év harmadik negyedévében ugyanis már több készüléket értékesített, mint az Apple, ami a gazdag portfóliónak és a fejlett modelleknek is köszönhető.

A decemberben zárult negyedév alatt a nyereség 5,2 billió dél-koreai von, azaz nagyságrendileg 4,5 milliárd dollár volt, sokkal több, mint az egy évvel ezelőtti 3 billió vonos összeg. Az elemzők is erős profitra számítottak, de ennyire nem: az előrejelzések átlagosan 4,7 billió vonos nyereséget vártak. Az árbevétel 12 százalékkal, 47 billió vonra nőtt.

Hirdetés

Galaktikus eladások

A mobilforgalom kapcsán egy dél-koreai elemző elmondta: a mobilos üzletág mostanában hatalmas bevételt generál. Véleménye szerint az Apple-nek egyre nehezebb lesz tartania a lépést a koreaiakkal, mert csak limitált számú készülékük van.

Az egészen biztos, hogy a Samsungot jelenleg a mobilos részleg húzza, elemzők szerint a profit ott 81 százalékkal, 2,6 billió vonra nőtt, azaz a vállalat teljes nyereségének pont a felét tette ki az előző három hónapban. Az utolsó negyedévben nagyságrendileg 32 millió okostelefon találhatott gazdára, míg az előzőben ez a szám 27,8 millió volt, amivel már a Samsung lett a világon a legnagyobb mobilgyártó. Az egyik húzóterméknek tekinthető Galaxy S II készülék eladásairól nincsenek statisztikák, csak azt tudjuk, hogy az első tízmillió példány gyorsabban ment el, mint bármelyik Samsung készülék korábban.

Ha kitágítjuk a kört és nemcsak az okostelefonokat nézzük, akkor a cég összesen mintegy 300 millió készüléket értékesített világszerte 2011-ben.

A chipek és a kijelzők is fontosak

Az IHS iSuppli októberi jelentése alapján a Samsung idén kétszer annyi DRAM-ot adott el, mint 2010-ben. Park Hyun elemző szerint a chipek gyártása nagyban megkönnyíti a cég helyzetét, hiszen az okostelefonjaikba speciális egységeket tudnak beépíteni, ami nagy előny számukra a konkurenciával szemben.

A kijelzőgyártás is erősödött, a tavalyi 7,2 billiós forgalom az idén 7,95 billiósra nőtt, miközben a síkképernyős televíziók ára átlagosan 21 százalékkal esett. Bár a televíziópiac stagnált, és a világon összesen valamivel kevesebb LCD-televízió talált gazdára, mint tavaly (206 millió, szemben a tavalyi 211 millióval), a Samsungnál örülhetnek, hiszen a 2010-ben elkönyvelt 170 milliárd vonos veszteség után idén nagyjából ugyanekkora nyereséggel zártak, ami a felső kategóriás, 3D-s funkciókkal rendelkező, adott esetben internetezésre is használható eszközöknek köszönhető. A cég közel 45 millió síkképernyős televíziót értékesített, amivel elérték a célkitűzésüket.

Tavaly áprilisban jelentették be, hogy a Seagate 1,375 milliárd dolláros áron felvásárolja a Samsung merevlemezgyártó részlegét, a tranzakció azóta lezárult.

A vállalat a végleges, auditált számokat a hónap második felében teszi közzé. Mint közölték: a negyedéves nyereség plusz-mínusz 200 milliárd vonnal változhat. Ez persze nem számít túl sokat, hiszen jelen állás szerint 2011-es évben a Samsung árbevétele 164,7 billió von volt, a nyeresége pedig 16,2 billió. Előbbi 6,5, utóbbi 6,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Azóta történt

Előzmények