Új, linuxos operációs rendszert fejleszt mobilokra a Samsung és az Intel

Hirdetés

A mai nap két fontos esemény is történt az okostelefonpiacon, mindkettő kapcsolódik a Samsunghoz. A világ második legnagyobb okostelefon-gyártója és a Microsoft ugyanis ma jelentették be, hogy szoftvereket érintő együttműködési megállapodást kötöttek. A hírt kommentáló szakértők szerint az Androidtól való függetlenséget megcélzó – pontosabban az Apple támadásai következtében indult szabadalmi pereket elkerülni kívánó – Samsung az új szerződésben a keresztlicencelési megállapodások mellett vállalta azt is, hogy a Microsofttal közösen dolgoznak a windowsos okostelefonok fejlesztésében és értékesítésében.

Az eseményt különösen érdekessé teszi, egy másik, ugyancsak az Android egyre nyomasztóbb térhódítását ellensúlyozni kívánó törekvés, mivel szintén ma jelentették be, hogy két, Linuxszal foglalkozó társulás – az egyik támogatója a Samsung, a másiké az Intel – a jövőben közös projektet indít, melynek célja, hogy új operációs rendszert hozzanak létre okostelefonok és más eszközök számára. A LiMo Alapítvány és a Linux Alapítvány a jövőben egyesítik platformjaikat – LiMo, illetve Meego -, és Tizen néven egy új platformot hoznak létre. A közreműködők szerint a Tizen első megjelenése jövő év első felében várható, az első ilyen rendszert futtató eszközök várhatóan 2012 közepén érkezhetnek meg a boltokba.

A bejelentéseket kommentáló szakértők mindegyike megjegyzi, hogy mindkét vállalkozásnak igen nehéz dolga lesz, ugyanis a még mindig terjeszkedési fázisban lévő Android ma már a piac több mint felét uralja, míg Windows Phone részesedése mindössze 2-3 százalék, a LiMo és a Meego pedig együttesen sem érik el az 1 százalékot.

Azóta történt

Előzmények