Feloldották a Galaxy Tab 10.1 tilalmat

A múlt héten egy düsseldorfi bíróság – Hollandia kivételével – az Európai Unió összes tagországára vonatkozóan megtiltotta a Samsung Galaxy Tab 10.1 táblagép forgalmazását. Ma azonban a bírák leszűkítették a tiltó határozat körét: az csak Németországra és a gyártó német leányvállalatára érvényes – jelentették a hírügynökségek.

A bíróság szóvivője szerint az enyhítés hátterében az áll, hogy felvetődött: a német testület nem korlátozhatja egy dél-koreai vállalat Németországon kívüli tevékenységét. A Samsung német leányvállalata ugyanakkor változatlanul nem forgalmazhatja a terméket az EU országaiban – közölték.

Amint arról beszámoltunk, az Apple több országban is indított pert a Samsung ellen, azzal vádolva riválisát, hogy az a Galaxy márkanéven forgalmazott termékeiben „szolgai módon lemásolt” számos Apple-technológiát. A németországi eljárásban a bíróság azt állapította meg, hogy a Samsung táblagépe az Apple egy ún. közösségi formatervezésiminta-oltalmát sérti meg, melyet az amerikai vállalat az iPad formatervére jegyzett be az EU területére vonatkozóan. Az erre alapozott perben az Apple kártérítés megállapítását és – a jogsértés fenntartása esetén – a Samsung vezetőinek felelősségre vonását kéri.

tab evidenceAz eredeti határozatot a dél-koreai gyártó azonnal megtámadta: a per tárgyalását a düsseldorfi bíróság augusztus 25-ére tűzte ki.

Időközben egy holland weboldal felfedezte, hogy az Apple a beadványában eltorzította a Samsung táblagépének fotóját, hogy az jobban hasonlítson az iPadre. Amint a Webwereld írása rámutat: a mellékelt fotókon az iPadnél hosszúkásabb, „széles vásznú” kijelzővel rendelkező Galaxy Tab 10.1 oldalarányait megváltoztatták, hogy a hasonlóság még szembetűnőbb legyen. A kijelző keretének színét is sötétítették a fotón.

Szakértők szerint ez még akkor is súlyos hiba, ha nem szándékosan történt, hiszen a bíróság az ügyben kizárólag az Apple beadványa és bizonyítékai alapján, a Samsung meghallgatása nélkül döntött.

A Samsung az európai export szempontjából kulcsfontosságú Hollandiában éppen ma kezdte meg a Galaxy Tab 10.1 forgalmazását. Erre az országra a düsseldorfi bíróság eredeti határozata nem vonatkozott, azért, mert itt önálló, szabadalombitorlásra is kiterjedő pert indított a dél-koreai gyártó ellen az Apple. Ebben az eljárásban az első tárgyalásra csak október közepén kerül sor.

Azóta történt

Előzmények