Nem tanult az Apple hibájából a Samsung

A Samsung legújabb csúcskészülékébe is bekerült az ujjlenyomat-olvasó funkció, téves biztonságérzetet adva a vásárlóknak. Az iPhone 5S esetében mindössze két nap kellett a megjelenéstől, hogy egy német hackercsoportot bejelentse, sikerült egy trükkel megkerülniük a biometrikus védelmet. A Samsung legújabb zászlóshajójához semmit sem kellett változtatni a technikán, a tavalyi gumiujj ugyanúgy beengedte a rendszerbe a tulajdonosát, mint az Apple telefonja.

Ez az eset újra azt bizonyította, hogy a védelem közel sem tökéletes. A Galaxy S5 ráadásul a PayPal rendszerébe is beengedi a felhasználót mindenféle korlátozások nélkül, ha sikeresen azonosította magát az ujjbegyével. Az Apple legalább korlátozta az Apple Store-ból történő vásárlások mértékét abban az esetben, ha a felhasználó a biometrikus azonosítást használatával lépett be a rendszerbe.

A hiba nyilván nem azokat fogja zavarni, akik ezzel a módszerrel az ittas barátok egyik legkedveltebb szórakozását, a tulajdonos nevében történő üzenetküldést akarják megakadályozni a védelemmel. Egy ilyen szituációban kicsi az esélye, hogy a haverok szereznek egy 2400 dpi-s fotót a tulaj ujjbegyéről, majd némi utómunkát követően lézernyomtatóval nekiállnának kinyomtatni azt valamilyen áttetsző anyagra. Az viszont jól látszik, hogy akinek komoly anyagi érdeke fűződik a Samsung új telefonján tárolt adatokhoz történő hozzáféréshez, relatív könnyen kicselezheti a biztonsági rendszert.

A Galaxy S5 ettől függetlenül egy alapvetően jó telefon, a róla készült Mobilarena teszt ide kattintva elérhető.

Előzmények