Három és fél század tudománytörténete egy honlapon

Jövőre ünnepli fennállásának 350. évfordulóját az 1660-ban alapított brit tudóstársaság, a Royal Society, de már idén elkezdődtek az előkészületek, s ennek egyik jele, hogy ma elindítottak egy honlapot, mely a tudományos eremények gyűjtésére, megvitatására és terjesztésére alakított szervezet legfontosabb dokumentumaiból ad ízelítőt egy nagyszerűen megvalósított honlapon.

Royal Society

Volt miből válogatni, hiszen a tagság elnyerését szigorú feltételekhez kötó, a szertartásosságra sokat adó, jelenleg 1400 fős társaság olyan tudósokat tudhat tagjai között, mint Isaac Newton, Benjamin Franklin, Charles Darwin, vagy Stephen Hawking. Az ünnepi weboldalon az elmúlt 350 évből emeltek ki több mint hatvan olyan publikációt, melyek alapvetően befolyásolták nemcsak a tudományos világot, hanem általában az emberek életét is: ezek között akad olyan, amely elsőre, a tudománytörténetben járatlan számára talán túl száraznak tűnik, ám Newton 1672-es kéziratos tanulmánya, melyben leírja, hogy a fehér fény több szín keveredéséből jön létre, korszakos jelentőségű, akárcsak Benjamin Franklin kísérleteinek saját kezű leírásai. De megtalálható itt Francis Galton 1891-es cikke az ujjlenyomat egyediségéről, vagy Hawking korai munkája a fekete lyukakról.

Royal Society

A kiváló ízléssel megkonstruált idővonalra helyezték el a társaság szerint legfontosabb felfedezéseket, amelyeknél több kifelé vezető link található, s ezeket követve juthatunk el az adott dokumentumokhoz.

Múzeumnak múzeum, de impozáns és nagyon szép.

Azóta történt

  • Kétszáz tonnányi hardver

    Szeged határában, a volt szovjet laktanya egyik négyemeletes épületében van Magyarország legnagyobb számítógép-gyűjteménye. Megnéztük – érdemes.

  • Newton almája már fenn van az interneten

    Újabb kinccsel gazdagodott a tudománytörténet: megismerhetjük, hogyan és milyen módon született meg a tudományos anekdota Newtonról, az almáról és a gravitációról.