Megújult és kibővült a ROPTÉR

Megújult a 2009 nyarán elindított, a regionális fejlesztési pályázatok alapján működő projektek közötti tájékozódást segítő térinformatikai alkalmazás, a ROPTÉR, s új néven, EUTÉR elnevezéssel fut tovább – közölte az üzemeltető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

A szolgáltatás tavaly a Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága kezdeményezésére jött létre a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) I és az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Regionális Operatív Programok (ROP) keretében támogatást elnyert projektek bemutatásához, fejlesztője a térinformatikával foglalkozó GeoX.

A Google és a ROP saját térképeit felhasználó alkalmazás többféle szűrési lehetőséget is tartalmaz: térbeli elhelyezkedés szerint (a régiós szinttől kezdve, a kistérségi besoroláson keresztül, egészen a településekig); tartalom szerint (az OP szintjétől, a témán, altémán, felhívás számán keresztül, a kedvezményezettig); illetve egyéb, adminisztratív szempontok szerint (az eljárásrendtől az akciótervi időszakon, a szerződés dátumán, a szerződés összegén, a kifizetés összegén, a megvalósítás kezdő és befejező dátumán át egészen a projekt lezárásáig, azaz a megvalósult projektekig). A szűrési feltételek egymással kombinálhatóak, a kapott szűrési eredmények kimenthetők táblázatba. A szolgáltatás interaktív: a térképre a projektekhez képek, videók, weblap címek, bővebb leírások is feltölthetőek.

Az újítások közül az egyik legfontosabb a Flash keretrendszer megjelenése. Változás az is, hogy a nyitóképben, illetve minden szűréskor lehívásra kerül valamennyi vonatkozó, „leszűrt” információ, így a térképen görgetéskor, nagyításkor településszinten, pontosabban utcaszinten megjelennek az egyes projektek ikonjai. Korábban már ígérték, s meg is jelent a jobb felső sarokban egy „Nyomtatás” gomb, melynek segítségével például .PNG képfájlok menthetőek ki. Külön kilistázhatóak a legújabb, a legutóbb a rendszerbe került projektek. Most már lehet tárgyszavas vagy szabad keresést indítani, illetve a feltöltött dokumentumok típusa alapján szűrni. A tájékoztató szerint bővítették a kiszolgáló hardverparkot is.

Mindezekkel együtt a tartalom is bővült, a korábbi 6000 ROP-projekt mellé bekerült az összes NFT I és ÚMFT operatív program keretében támogatott projekt is, így jelenleg 28 ezernél több projekt böngészhető a Google Térkép-alapú, EUTÉR néven futó alkalmazásban, ahol a 2004-2013 időszakra vonatkozó, térbeli tájékoztatást nyújtó térképes adatbázis vált mindenki számára elérhetővé a közösségi forrásokból támogatást elnyert, illetve a későbbiekben elnyerő projektekről, azok napi előrehaladásáról.

A rendszer napi frissítéssel működik , az új projektek esetében a kiegészítő információk (képek, videók, helyszínek, dokumentumok stb.) feltöltése folyamatosan zajlik.

Előzmények