MicrosoftGate: korrupciós botrány Romániában

A helyi lapok tegnap nagy terjedelemben számoltak be arról, hogy a román korrupcióellenes hivatal (Direcţia Naţională Anticorupţie – DNA) eljárást kezdeményezett kilenc volt miniszter ellen, mivel azzal gyanúsítják őket, kenőpénz fejében több számítástechnikai terméket, köztük Microsoft-licenceket is, az átlagos piaci árnál 30-40, esetenként 50 százalékkal is magasabb áron vásárolták meg a viszonteladóktól az oktatási intézményeknek. A DNA közleménye szerint maga a Microsoft egyelőre nem szerepel gyanúsítottként.

Hirdetés

A vizsgálat még tavaly nyáron kezdődött, amikor a miniszterelnöki hivatal ellenőrző testülete bejelentette, hogy visszásságokat tártak fel az információs társadalom fejlesztéséért és az oktatásért felelős minisztériumban a licencvásárlásokat illetően. A DNA ezek után kezdte meg a vizsgálatot.

Korrupciós botrány Romániában
Forrás: Adevarul

A gyanúba fogott politikusok között három korábbi oktatási miniszter, négy kommunikációs miniszter, egy korábbi gazdasági miniszter, illetve egy koordinációs feladatokat ellátó miniszter található.

A szóban forgó politikusok mindannyian visszautasították a vádakat.

Azóta történt

Előzmények