Robotkígyó műti a szívet

Hirdetés

A digitális, illetve robottechnológia talán leginnovatívabb ága az orvosi, azon belül is a sebészeti fejlesztés, s ezt bizonyítja egy új sebészrobot, az i-Snake, melyről az elmúlt év végén a BBC írt ismertetőt.

Az „elektronyos kelgyót” a londoni Imperial College tudóscsapata külső közreműködőkkel együtt fejlesztette ki, s körülbelül négymillió dollárnyi összeget kaptak a megvalósításért. A projektet a brit egészségügyi miniszter az állam teljes támogatásáról biztosította.

A roppant hajlékony és okos eszköz – melyről a tesztfázis okán még alig lehet részleteket tudni – lehetővé teszi, hogy bizonyos kényes és nagy pontosságot igénylő műtéteket az eddigieknél jelentősen kisebb sokkot okozó beavatkozással végezzenek el – például egy szívműtétet –, illetve kiválóan fel lehet használni egyéb, diagnosztikai célokra is. A fejlesztést lezárták, jelenleg a laboratóriumi tesztek folynak, mielőtt betegeken is kipróbálnák az új technológiát.

A szakemberek azt várják az i-Snake-től, hogy a betegek az eddigiekhez képest jóval kisebb megrázkódtatással eshetnek át komoly beavatkozásokon, s emellett az agresszív műtéti technika mellőzésével – a modern sebészetnek az egyik legfontosabb célja: úgy lehessen műteni, hogy ne kelljen „vágni”, mivel ez mindig erősen megterheli a beteget, lelkileg és testileg egyaránt – a lábadozás ideje is csökkenni fog. Ahogyan dr. Ted Bianco, a Wellcome Trust tudományos alapítvány egyik vezetője fogalmazott a BBC-nek: vége a kés uralmának, a sebészet jövője az okos eszközökben van.

Azóta történt

Előzmények