EU-Nyugat-Balkán-csúcs: a roamingdíjak fokozatos eltörlése

Megállapodást írtak alá Tiranában kedden az Európai Unióban és a nyugat-balkáni országokban tevékenykedő mobilszolgáltatók képviselői arról, hogy a két térség közti roamingdíjakat jövő ősztől fokozatosan eltörlik.

Az EU-tagállamok és a nyugat-balkáni országok, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró és Koszovó állam- és kormányfőinek találkozóját közvetlenül megelőző aláírási ceremónián az EU központi intézményeinek vezetői és a házigazda Edi Rama albán miniszterelnök is jelen volt – számolt be az eseményről az MTI.

A díjak csökkentése jövő októbertől kezdődik, és a tervek szerint 2027-re fejeződik be. A nyugat-balkáni térség országai egymás között már korábban döntöttek a roamingdíjak eltörléséről. A mostani megállapodást tíz szolgáltató írta alá a térségből.

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítési ügyekért és szomszédságpolitikáért felelős tagja a témáról szóló sajtótájékoztatón kiemelte, hogy „valódi és konkrét” integrációs lépésről van szó, amely közelebb hozza egymáshoz a két térség lakóit, megkönnyítve a kommunikációt, és „otthonosabbá” téve számukra a digitális teret a kibővített régióban. A megállapodás mind a szolgáltatók, mind a felhasználók számára hasznos – szögezte le. Hozzátette: az unió továbbra is feladatának tekinti, hogy segítsen a megfelelő szabályozási környezet és feltételek megteremtésében a régióban.

Előzmények