Magyar politikusok tiltakoznak a roamingdíj fenntartása ellen

Tegnap Pelczné dr. Gáll Ildikó EP-képviselő és Gyürk András delegációvezető közös közleményben a roamingdíjak mihamarabbi eltörlésére szólították fel az Európai Tanácsot.

A közlemény hátterében az áll, hogy bár az Európai Parlament tavaly megszavazta azt a javaslatot, mely idén karácsonytól végleg eltörölné a barangolási díjat, az EU jelenlegi soros elnökségét ellátó Lettország új javaslata azonban úgy módosítaná a jogszabályt, hogy a szolgáltatók 2018-ig egy alap roamingkeretet szabhatnának meg, s az előfizetők ennek erejéig használhatnák mobiljukat külföldön hívásra, sms-re vagy internetezésre. Amennyiben ezt a keretet kimerítik, akkor az ezen felüli használatért a szolgáltatók kérhetnének roamingdíjat. A felszámolt díj nem lehetne több, mint a meghatározott nagykereskedelmi ár, azaz öt eurócent percenként vagy megabájtonként – jelenleg ez a maximális ár húsz eurócent.

 

Európai Unió roaming

 

A javaslat kifejtett célja annak megakadályozása, hogy a nemzetközi szolgáltatók a roamingdíjak eltörlése miatt kiesett bevételeik kompenzálására emeljék a helyi árakat. Ennek érdekében a lettek arra kérik a bizottságot, a roamingdíj kivezetése előtt vizsgálják felül a távközlési árak piacát, ezért halasztanák el az idén karácsonyra tervezett módosítást 2018-ig.

Minderre január közepén derült fény, amikor a Reuters hírügynökség megszerezte a módosító javaslat szövegét. Akkoriban Viviane Reding, az eltörlésért évekig küzdő korábbi uniós biztos hangosan tiltakozott a változtatás ellen.

Azóta történt

Előzmények