Bombabiztos módszer a robbanóanyagok ellen

A robbanóanyagok felderítése és megtalálása bár fontos feladat, az ehhez kapcsolódó érzékelők nagyok voltak és emberi beavatkozást igényeltek. A General Electric (GE) együttműködve a TSWG (Technnical Support Working Group) munkatársaival egy olyan eszközt hoztak létre, ami mindössze 3x3 centiméter nagysgágú. Ez az RFID szenzor segíthet automatizálni a robbanóanyagok felfedezését, lényegesen kevesebb emberi erőforrást igényelve.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

A GE elég szűkszavú az eszköz működését illetően, de annyit azért elárultak, hogy a szenzor érzékeli a robbanóanyagokat és oxidálószereket. Nem tudni pontosan, milyen anyagokat használtak fel, vagy hogyan működik, csak annyit árultak el „nagyon érzékenyen reagál a robbanószerekre”. A tervek szerint az eszközt elég lesz felragasztani a repülőtereken a szükséges helyekre, vagy a raktárak beléptetési pontjaira, hiszen az érzékelő akár több tíz méterről is jelzi a veszélyes anyagok felbukkanását.

Az sem utolsó szempont, hogy a korábbi, igen költséges eljárásokkal szemben az RFID szenzor filléres tétel, és a gyártó azt reméli, hogy hamarosan biológiai anyagokat is jelezhet majd, mint a baktériumok, vagy spórák jelenlétét.

Az RFID címkéket elektromágneses mezőt alkalmazó adatátvitelre használják elsősorban, például ajtók nyitásához. Radislav Potyrailo, a GE egyik tudósa azt mondja, úgy érdemes elképzelni az eszközt, mint a széndioxid-jelző szenzorokat, csak ez robbanó- és oxidálóanyagokra specializálódott.

Előzmények

  • Mi is az az NFC?

    Az modern okostelefonok jelentős részében megtalálható technológia több protokoll gyűjtőneve; leginkább a mobilfizetésnél lehet találkozni vele.

  • Kiemelkedő magyar siker a GE innovációs versenyén

    A magyar hallgatók a világ egyik vezető technológiai vállalatának pályázatán a világ legjobbjai között szerepelhetnek.

  • Mezítelen RFID kártyák

    Egy biztonsági szakember a régi típusú, de igen elterjedt azonosító kártyák védtelenségét fogja bemutatni a Black Hat konferencián.