Rendőrségi kémrepülők filmezik az állam polgárait


A brit rendőrség Merseyside megyei (Liverpool és környéke) testülete olyan távirányítású kis méretű helikoptereket fog a jövőben alkalmazni, melyek kamerákkal vannak ellátva, s a zárt láncú televízió-hálózaton keresztül sugározzák képeiket. Az új eszköz bevezetésének célja, hogy az „antiszociális viselkedést” és a különféle nyilvános rendbontásokat meg tudják figyelni, ám a sokoldalú kis szerkezet segíthet a közlekedésfelügyelet és a tűzoltóság munkájában is.

A kis gépek körülbelül egy méter hosszúak, néhány kilónyi súlyúak, s képesek ötszáz méteres magasságból is kiváló képeket készíteni. Eredetileg a hadsereg rendszeresítette őket, ám júniustól a rendvédelmi szervek is elkezdik a háromhónapos tesztidőszakot.

A kifejezetten csendes üzemmódra tervezett „repülő kémeket” távirányítással is lehet kezelni, de alkalmasak arra is, hogy GPS segítségével programozott feladatokat hajtsanak végre, ráadásul éjjellátó kameráik vannak, tehát napszaktól függetlenül képesek adatokat szolgáltatni, melyeket aztán a rendőrség központi ügyeletének gépeire továbbítanak.

A rendőrség vezetői, nyilatkozatuk szerint, hatékonyabb felderítést várnak a gépektől, illetve a bizonyos napi rutinfeladatoktól megszabadított állomány intenzívebb és célra irányzottabb utcai jelenlétét remélik a későbbiekben. (Egy bemutatóról készült videó, illetve egy másik a YouTube-on látható.)

Kritikákra válaszolva a rendőrség vezetői kifejtették: nem hiszik, hogy ez az eszköz egy újabb lépés lenne a Nagy Testvér-koncepció megvalósítása felé. Ha a kísérleti szakasz eredményesen zárul, akkor szóba jöhet az egész országra kiterjedő továbbfejlesztés is.

Azóta történt

Előzmények