Regionális HPC-központtá válhat Szeged

Óriási lendületet adhat a Dél-Alföld gazdaságának, illetve tudományos életének az a beruházás, amely a Szegedi Tudományegyetemen valósul meg rövidesen. Csizmadia G. Imre, Szent-Györgyi-ösztöndíjas vendégprofesszor ötletét, miszerint Szegeden kellene létrehozni a Délkelet-Európai Regionális Molekula- és Anyagtudományi Szuperszámítógép Központot, korábban sokan kétkedve fogadták, de most már tény, hogy az Egyetem az első lépéseket megtette a grandiózus terv megvalósítása felé. A felsőoktatási intézmények infrastruktúrájának fejlesztésére kiírt pályázaton a SZOTE Szolgáltató Kht. természettudományos kutatásra közel 60 millió forintot nyert, ez az összeg elegendő volt az induláshoz.

A kezdeti elképzelés a lehető legtöbb, 4 processzormagot magában foglaló szerverből álló klaszter beszerzése lett volna, hiszen a – célkitűzésekhez képest – szűkös büdzséből valódi szuperszámítógép megvásárlása nem látszott lehetségesnek. A nagy gyártókkal folytatott tárgyalások során azonban az SGI annyira méltányolta a regionális HPC (High Performance Computing) központ kialakításának ötletét, hogy egy Altix 3700-as szuperszámítógépet ajánlott az induló projekthez, töredék áron.

Az SGI Altix 3700 nem csupán az SGI legnagyobb számítógépe, de ez a világ leginkább bővíthető, mikroprocesszoralapú SSI (Single System Image) számítógépe is, amely 512 processzorig bővíthető úgy, hogy egyetlen példányban fut rajta a 64 bites Linux operációs rendszer. Az Altix szerverekben az Intel nagy teljesítményű Itanium 2 processzorai dolgoznak.

A gondos mérlegelés után meghozott döntés értelmében a pályázati pénz nagyobbik részéből az Egyetem egy 48 processzoros SGI Altix 3700-as szuperszámítógépet, kisebbik részéből pedig a nagy számú, de egyenként kevesebb erőforrást igénylő feladatok megoldására egy 4 processzormagos FSI szerverekből felépített klasztert vásárolt. Az Altixon futó, zömmel Intel-alapú fejlesztőeszközök nagy részét az Intel adományozta az Egyetemnek.

Az így beszerzett gépek az év második felében kezdhetik meg a munkát, ami a szegedi kutatási kapacitás megtöbbszörözését jelenti. Ez azonban csak a kezdet, hiszen ezekkel a nagy teljesítményű gépekkel is csak a világ ezer legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe közé került a szegedi, de a Tudományegyetemen felhalmozott tudástőke fejlődéséhez ennél jóval nagyobb kapacitásra lesz szükség a jövőben. A szakemberek reményei szerint az elkövetkező évek munkájával megnyílik annak lehetősége, hogy a régióban létrejöjjön egy valódi szuperszámítógép-központ, amely a Szegedi Tudományegyetem vezetésével a határokon is átívelő tudományos központtá alakulhat.

Azóta történt

Előzmények