A RealPlayer felkerült a káros programok listájára

Hirdetés


A RealNetworks RealPlayer nevű médialejátszójának két verziója is bekerült a különösen veszélyes termékek közé az interneten terjedő trójai- és kémprogramok, illetve más fenyegetések ellen küzdő StopBadware.org szervezet listáján. (E szervezetet a Harvard és az Oxfordi Egyetem hívta életre, s támogatja a Google, a Lenovo és a Sun Microsystems is.)

A szervezet honlapján közzétett információk szerint a 10.5-ös verzió telepítésekor egy hirdetéseket menedzselő szoftver kerül a felhasználó gépére, míg a 11-es változat telepíti a Rhapsody Player Engine programot, mely akkor is a számítógépen marad, ha a RealPlayert eltávolítják. Ezek a szervezet szerint badware-ek, vagyis olyan programok, amelyek követik a felhasználó online tevékenységét, s az így megszerzett adatokat elküldik az adott marketinges cégeknek, akik ezeket a célzott hirdetések, kampányok megtervezéséhez használják fel.

Ryan Luckin, a RealNetworks szóvivője gyorsan reagált a StopBadware.org közleményére, s erőteljesen hangsúlyozta, hogy a RealPlayer egyetlen verziója sem veszélyes program, de az igaz, hogy hibákat, a felhasználók által félreérthető megoldásokat tartalmaznak. Luckin elmondta, hogy bár vállalata a jelentés nyomán változtatni fog a szoftveren, az jelen állapotában sem jelent veszélyt a felhasználók gépeire, a program nem malware, s nem telepít egy harmadik féltől származó szoftvert sem kéretlenül. Úgy véli, hogy a 10.5-ös verzióban települő Message Center semmiképpen nem lehet badware, mivel csak a RealNetworks tartalmait és a frissítési lehetőségeket mutatja be, nem szerepel benne külső hirdető. Mindezek ellenére a következő verziókban már a felhasználóra bízzák, hogy aktiválja-e ezt a szolgáltatást. Luckin a 11-es verziót érő kritikát elfogadta, s bejelentette, hogy ezt a hibát javítani fogják.

Azóta történt

Előzmények

  • Szárnyal a RealNetworks

    A Microsofttal történt kiegyezést követően az eredményes jelen után kecsegtető jövő elé néz a médiavállalat.