Magyar siker a Szilícium-völgyben

Magyar innovációt is díjaznak az emberiség jövőjét leghatékonyabban szolgáló technológiai megoldások világversenyén. A kaliforniai Tech Museum of Innovation bejelentése szerint Rátai Dániel feltaláló veheti át a 3D for All Kft. nevében november 12-én az innovációs Oscarnak számító „Tech Awards” díjat, amellyel a zsűri a magyar Leonar3Do-projekt érdemeit ismerte el. A több napon át tartó ünnepségsorozatra és azon belül a díjátadó gálára a Szilícium-völgy központjában, San Joséban kerül sor.

Az ezredforduló óta létező Tech Awards keretében a zsűri olyan szervezeteket és magánszemélyeket jutalmaz, melyek, illetve akik az emberiség javát szolgáló új megoldások letéteményesei. A jelöltek öt kategóriában – oktatás, egészségügy, esélyegyenlőség, környezetvédelem, gazdasági fejlődés – mutatkoznak be, s kategóriánként 5-5 győztes veheti át a díjat. A Leonar3Do az oktatás kategóriában érdemelte ki a „best of the best” címet azzal, hogy segítségével a pedagógusok olyan összefüggéseket is megértethetnek tanítványaikkal, melyeket szavakkal leírni vagy krétával lerajzolni nem lehet.

A Leonar3Do-t fejlesztő 3D for All Kft.-t. 58 ország 329 jelöltje közül választották a győztesek közé. „Azzal mindig is tisztában voltunk, hogy univerzális képességei folytán a Leonar3Do számos területen forradalmasíthatja kultúránkat, de hogy az oktatás már ilyen hamar felfedezi magának, az egyszerűen fantasztikus! Külön jó érzés tudni, hogy a döntés, amellyel a Tech Awards grémiuma a világunkat élhetőbbé tevő megoldások közül a legmeghatározóbbak közé sorolta a fejlesztésünket, nem csupán a csapatunknak, hanem az egész országunknak szóló elismerés. Ha 2005-ben, amikor hat első díjjal megrakodva hazaérkeztem az arizonai Intel-ISEF-döntőről, nem karolja fel az ország egy emberként a Leonar3Do ügyét, és ha nem jutunk hathatós állami támogatáshoz az NKTH révén, akkor most nem létezne 3D for All Kft. sem” – mondta Rátai Dániel feltaláló, a cég fiatal tulajdonosa és általános fejlesztésvezetője, aki az elmúlt egy év alatt öt újabb, szabadalmaztatásra benyújtott megoldással tökéletesítette az alapverziót.

A most 22 éves Rátai eredeti fejlesztésének újdonsága abban rejlett, hogy bemutatta: minimális – nagyjából 25-30 ezer forintos – ráfordítással miként változtatható egy közönséges személyi számítógép háromdimenziós tervezőkészülékké. A találmány egy 3D-szemüveg és néhány olcsó alkatrész felhasználásával teszi lehetővé a valóban térbeli rajzolást.

Azóta történt

Előzmények