Zsaroló vírus miatt lett öngyilkos egy kamasz fiú

Nem egyszer előfordult már, hogy komoly következményei lettek egy zsaroló tartalmú spamnek, de az ritka, hogy emberéletet követel a kiberbűnözői gátlástalanság. A The Telegraph beszámolója szerint most ez is megtörtént: egy 17 éves autista fiú felakasztotta magát egy ilyen levél következtében.

Hirdetés

Az angliai Windsorban élő Joseph Edwards kapott egy levelet, melyben a rendőrség nevében azt írták neki, hogy mivel illegális weboldalakat látogatott, fizessen 100 font büntetést, ha el akarja kerülni a bírósági tárgyalást. A betegsége miatt az átlagnál hiszékenyebb és érzékenyebb fiú pár órával később felakasztotta magát – és az a legvalószínűbb, hogy tettét a levél miatt követte el. Ezt a feltételezést erősíti meg Edwards édesanyja is, aki elmondta, hogy a fiú valószínűleg nem akarta felzaklatni testvérét és anyját, és szorongása vezethette el tettéhez.

Megfélemlíteni, akit lehet

A már rég ismert, ám manapság egyre terjedő technika általában úgy működik, hogy az áldozatok gépét egy kártékony programmal, egy malware-rel (ebben az esetben ennek külön típusneve is van, ransomware-nek hívják) fertőzik meg. Egyes esetekben a szoftver lezárja az áldozat számítógépét, esetleg titkosítja a tartalmát, illetve a rendőrség nevében üzenetet küld a felhasználónak, hogy illegális online tevékenységet tapasztaltak, és a számítógép felszabadításához, illetve ha nem akar bíróság elé kerülni, fizessen egy bizonyos összeget a megadott bankszámlára.

Az angol fiú esetében egy Police Ransomware nevű vírusról van szó, amelyik egy szelídebb változat: nem zárja le a gépet, nem titkosítja a fájlokat, hanem a figyelmeztetéssel igyekszik megrémíteni a felhasználókat, hogy fizessék be a megadott összeget.

A ransomware, a zsarolásos módszer egyre népszerűbb – egy januári, Magyarországot érintő fertőzésről az IT café is beszámolt nemrég –, annyira, hogy az FBI néhány napja külön figyelmeztetést adott ki, melyben a veszélyekre hívják fel a figyelmet.

Azóta történt

Előzmények