Hackertámadás érte a pécsi Tudásközpont rendszerét

A pécsi Tudásközpontba látogatók már körülbelül két hete olvashatják a bejáraton, hogy az épületen belüli wifiszolgáltatás nem működik, ugyanis az üzemeltetők ideiglenesen leállították. A Pécs TV Online tegnap helyszíni tudósításban számolt be arról, hogy az üzemszünet oka az, hogy hackertámadás érte az informatikai rendszert, és ennek helyreállításáig az olvasók kénytelenek nélkülözni ezt a kényelmi szolgáltatást, a magukkal hozott laptopokkal nem tudnak a könyvtári rendszeren keresztül internetezni.

Az IT café is megkereste Markó Tamást, az Egyetemi Könyvtár informatikai főigazgató-helyettesét, hogy érdeklődjünk a részletekről. Az informatikai vezető elmondta, hogy a közelmúltban a nyitott wifihálózaton keresztül érkezett egy támadás a rendszer ellen, melynek következtében a tűzfalprogramjuk összeomlott, magával rántva a teljes rendszert. Ekkor lekapcsolták a wifihálózatot, majd egy nagyon rövid, talán félórás kiesés után újra működtek a számítógépes szolgáltatások. A hiba oka nem teljesen tisztázott, vélhetően a szállított tűzfalprogram nem felelt meg minden elvárásnak. Dolgoznak a helyreállításon, rendeltek egy redundáns tűzfalprogramot is, hogy a jövőben egy ilyen meghibásodás ne okozhasson kiesést, legyen tartalék. A munkával várhatóan a jövő hétre elkészülnek. Markó Tamás ugyanakkor elmondta azt is, hogy egyelőre megszüntetik a nyílt wifihozzáférést, az egyetemisták az úgynevezett EHA-kód segítségével tudnak majd csatlakozni az internethez vezeték nélkül mobil készülékeikkel.

Tudásközpont Pécs

A kissé törődött benyomást keltő, ám egyébként készségesen nyilatkozó főigazgató-helyettes a támadás céljáról sem tudott információval szolgálni, tudomása szerint adatvesztés, adatszivárgás nem történt.

A Tudásközpont informatikai rendszerével a tavaly őszi megnyitás óta folyamatosan voltak kisebb-nagyobb gondok – például a beléptető rendszer a mai napig sem tökéletes –, ennek oka vélhetően az átadási határidők szűkre szabásában keresendő, az erőltetett munkatempó miatt sok folyamat, rendszer, hardver tesztelése maradhatott el, illetve nem volt idő a kellő mélységű próbaüzemre.

Azóta történt

Előzmények